Belföld

Biciklivel Pestre, lóval a gáton – film Máriás Ferencről

A családnak, barátoknak, az alkotó stábnak és a sajtónak bemutatták az augusztusban elhunyt Máriás Ferenc erdész életrajzi filmjét.

Hogy stílusosak legyünk, Varga Árpád Zsolt rendező, operatőr, producer nagy fába vágta a fejszét mikor az augusztusban elhunyt kivételes ember életrajzi filmjének elkészítésére vállalkozott. A filmes Máriás Ferenc erdész, lótenyésztőt, Mindszent díszpolgárát régóta ismerte, ám a forgatásra Czurkó Szilárd beszélte rá az akkor 89 éves embert.

Máriás Ferenc 1922, február 22-én született. A filmben visszaemlékezik életének legfontosabb állomásaira, meghatározó élményeire. A rendező több mint négy órányi anyagból tematikusan olyan részeket választott, mely nemcsak megismerteti a nézőt Máriás Ferenccel, de egyfajta útravalót, lelki táplálékot is hagy benne.

Máriás Ferenc mesél dolgos, kubikos gyermekkoráról, erdészeti tanulmányairól, arról, hogy majdnem beleveszett a Tisza jegébe, a második világháború megélt borzalmairól, filmbeillő szökéséről. Felnőtt éveiben is egymást érték a megható, példaértékű és emlékezetes történetek. A néző megtudhatja, hogy élt a természet közelségében, hogyan került kapcsolatba a lovakkal és miként alapított családot, otthont.

A mozgás, a minden nap tenni akarás jellemezte, sokszor tette meg a Budapest-Mindszent utat egy szál kerékpárral, úszott az örvénylő Tiszában és még 89 évesen is lóra szállt. 2011-ben februárban és májusban, két gyönyörű évszakban folyt a forgatás, mely során Máriás Ferenc megnyílt és sok személyes dolgot is elárult életéről.

Bölcsessége, erkölcsi szilárdsága és egyenessége egy tiszta ember lelkét mutatja. A politikával sohasem foglalkozott, másnak rosszat sohasem akart, embertársait egész életében tisztelte. A film 41 fejezete csaknem maradéktalanul meséli el a kivételes életutat. Életének meghatározó szakaszaiban, mint barátja és munkatársa Czurkó Szilárd lovainak tenyésztésével foglalkozott, de nem a dicsőség és az eredmények, csak a versenyző lovak érdekelték. Lovai rengeteg országos díjat, érmet hoztak, Czurkó Rokolya nevű lovával fedett pályás országos bajnokságot is nyert.

A film különleges hangulatával, nagyszerű dramaturgiájával elvarázsolta az Emlékpont közönségét, a család is  meghatottan gratulált, Baranyai Antal a vetítés végén elmondta, kivételes filmélmény és mások számára is értékes anyag került vászonra a 89 perces dokumentumfilmmel, melyet minél több embernek látnia kell.

Varga Árpád Zsolt még elmondta, a filmet nevezi a jövő héten induló Aranyszem Filmfesztiválra, melyet Illés György operatőr születésének 99 évfordulójára rendeznek. A Máriás Ferenc erdész: Életem című film első nyilvános vetítésére pedig december 11-ét tűzték ki, szintén 19 órától Vásárhelyen az Emlékpontban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik