Belföld

Időjárás: Az ország több részén már havazik

Havazás, Karancs (havazás)
Havazás, Karancs (havazás)

Tomboló szél, röpködő mínuszok, havas eső - ezek jellemzik leginkább az éjjel beálló változást. Egész héten fagyoskodni fogunk.

Éjszaka tört be hazánkba a tél, Zircről éjfél után nem sokkal havas esőt jelentett az Időkép.hu. Nem elég a hideg, a tomboló szél is csökkenti a hőérzetünket. Fonyódon 101 kilométer per órás lökést mértek, Siófokon 94, Keszthelyen 79 km/órás szélvihar tombolt.

Már a fővárosban is szállingózik a hó, a Duna vonalából, Paks és Dunaújváros között – sőt, Kecskemétről, több helyről is havasesőt jelentettek.

Az osztrák-magyar határon és Pozsonyban is télies hangulat uralkodik.

A hajnalban kezdődött havazás következtében 4 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletes észlelője az MTI-t.


Karancs, 7:42
Forrás: idokep.hu

A szakember elmondta, hogy az éjszakai eső alakult át a Mátrában hóeséssé, amely hétfőn reggel is folytatódott.
Azzal számolnak, hogy a mínusz 2-3 fokos hidegben megmarad, sőt vastagabbá is válik a hótakaró, mivel további havazásokra számítanak – tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint eleinte főként a Duna vonalában és a Duna-Tisza-közén, majd egyre inkább a déli megyékben várható többfelé csapadék hétfőn.

Az esőt főleg a Dél-Dunántúlon tartósabb havazás váltja fel, ami főleg a Mecsekben több centiméter hóréteget is eredményezhet. Az északnyugati, északi szél többfelé erős, a Dunántúl nagy részén és Nyírségben gyakran viharos lesz, ugyanakkor az Északi-középhegység vidékén gyenge marad a légmozgás.

Nem lesz melegünk a hét első napján: a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 5 fok között várható, késő estére mínusz 1 és plusz 2 fok közé hűl a levegő.

Szél, hózápor, mínuszok

Az Időkép előrejelzése szerint kedden még mindig többfelé lesz erős, viharos az északias szél, hózáporok kialakulására is számítani lehet, Szegeden például holnapra várják az első havat. A déli területeken lesz több felhő felettünk. Hajnalban szinte mindenhol fagyhat, délután 0-5 fok várható.

Szerdán szárazabb, naposabb időre van kilátás, de még többfelé erős lehet az északias szél. Hajnalban helyenként mínusz 5 Celsius-fok köré csökken a hőmérséklet, nappal kevéssel emelkedik fagypont fölé. Gyenge melegfronti hatásban lesz részünk.

Csütörtökön vegyes halmazállapotú csapadék érkezhet. Kicsit emelkedni fog a nappali felmelegedés, főleg északnyugaton számíthatunk enyhébb időre.

Hókotróóóó!

90 új géppel és 400 új munkatárssal erősít a télre a közútkelező. Ezt mondták nemrég. És hogy milyen egy hókotróvezető élete? Az alábbi, még év elején készült videónk választ ad rá:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik