Belföld

Tesztelik a hókotrókat

hókotrók (hókotrók, )
hókotrók (hókotrók, )

A fővárosban ma éles gyakorlatot tart a közútkezelő. Más megyékben magasabb fokozatba kapcsolt a téli készültség.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. emlékezetett, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján.

Kettes fokozat

A közútkezelőnél a téli üzemidőszakban négy készültségi fokozat van. Már november 10. óta téli üzemmód érvényes, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek. Vasárnaptól több megyében már kettes készültségi fokozat lép életbe.

A téli időszakban előforduló veszélyes időjárási jelenségekről, a várható közlekedési nehézségekről, további vezetési tanácsokról részletes összefoglaló olvasható a közútkezelő honlapján (internet.kozut.hu).
A Magyar Közút minden rendelkezésére álló csatornán keresztül igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási, illetve útviszonyokról.

Legyen felkészült és bajban, telefonáljon!

Arra kérik az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva, továbbá csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra.
Ha valaki elakadt valahol, segítséget kérhet a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon.

A közútkezelő mindenkitől azt kéri, hogy utazás előtt mindig tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve az Útinform hivatalos Facebook-, illetve Twitter-oldalán. Leggyorsabban és személyre szabottan továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők – tették hozzá. Az autópálya- és megyei diszpécserszolgálatok 24 órában várják a közlekedők hívásait.

Budapesten már két hete is láttunk hókotrót – az esőben.

Téli teszt

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) azt írta: mivel a jövő héten Budapestet sarkvidéki eredetű légtömeg éri el, Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója éles gyakorlatot rendelt el. Vasárnap 18 órától hétfőn 18 óráig a társaság téli munkarendjében meghatározott legmagasabb, hármas fokozatban teszteli felkészültségét – áll a  közleményben. Nem részlezezték, mit takar ez a gyakorlat.

Figyelmeztetés esőre, szélviharra, balesetekre

Ma két dunántúli megyében narancssárga riasztás van nagy eső miatt, holnap 13 megyében várható 70 kilométeresnél erősebb szél. Hétfőn már havazásra is készülni kell. Ma még 12 fok is lehet, holnap 6-nál sehol nem lesz több.

A mentők a megváltozott út és látásviszonyok miatt intenek óvatosságra. Az autósoknak szóló tanácsokat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik