Belföld

Eső esik, de havazásra készülünk

Országszerte borult hétvégére van kilátás, jövő héten pedig erőteljes lehűlés jön.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a jövő héten érkező hidegfront hatására akár mínusz 5 fokig is hűlhet a levegő és hószállingózásra, hózáporra számíthatunk. A hétvégén Magyarországon sehol sem havazik, ám az osztrák-magyar határnál, Soprontól nagyjából 50 kilométerre, a Schneeberg tetején már tombol Tél tábornok.

(schneeberg.tv)

A hegytetőn található webkamerákon már nem igazán látunk tiszta képet, mert alaposan behavaztak a lencsék. Az előrejelzések szerint jövő hét elején már Sopront is elérheti a fehérség, no persze nem kell nagy mennyiségre számítani, mindössze pár centis hótakaró hullhat.

Lássunk egy hosszútávú előrejezést: a jövő héten napközben sem lesz 2-3 foknál melegebb. Az érkező hideg, majd melegfront hatására csapadékos légtömegek érkeznek Magyarország fölé – írja az Időkép.

Esős hétvége

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Vas és Zala megyében szombaton több mint 30 milliméter csapadék hullhat, ezért adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. A várható sok eső miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megye esetében citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés.

Ezzel együtt hét további – Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg – megyére a tartós sűrű köd miatt adtak ki figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta, szombatra virradó éjjel főként keleten lehet nagyobb területen tartós, sűrű köd, majd nappal megszűnik. A nyugati, délnyugati megyékben vasárnap késő estig összességében nagyjából 15-35 milliméter eső hullhat, kisebb körzetekben ennél több is lehet – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint szombaton többfelé megélénkül, főleg a Dunántúlon meg is erősödik szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 3 és 8 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 16 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.
Ezt követően a hét végéig folytatódik a borús, esős idő. Hétfőtől már télies időjárás várható, hózápor is lehetséges.

Télen hamar megtörténhet a tragédia

A Magyar Közút november 10-e óta téli üzemmódban dolgozik, ami azt jelenti, hogy 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak szakembereink. Összesen négy fokozat van a téli üzemeltetési időszakban, ma még I-es, vasárnaptól több megyében azonban már II-es készültségi fokozat lép életbe.

Íme 13 hasznos tanács a balesetmentes közlekedéshez a téli időszakban is!

1. A legfontosabb, amit megtehetnek, hogy amint a hőmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá süllyed, téli abroncsot használnak. A nyári abroncsok ennél hidegebb időben nem biztosítanak megfelelő tapadást.

2. Indulás előtt mindenképpen ajánlatos a várható időjárási viszonyokról, esetleges útakadályokról tájékozódni.

3. Töltse fel ablakmosó tartályát téli folyadékkal és ellenőrizze, hogy megfelelő állapotban vannak-e az ablaktörlő lapátok! Kattintson ide a többi hasznos tippért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik