Belföld

A Magyar Hajnal családfát követel

magyar-hajnal(960x640)(1).jpg (magyar hajnal)
magyar-hajnal(960x640)(1).jpg (magyar hajnal)

A görög neonáci Arany Hajnal mintájára alakult Magyar Hajnal elvárja vezetőitől és jelöltjeitől, hogy hozzák nyilvánosságra családfájukat – írja a Népszabadság.

A Magyar Hajnal a közelmúltban jelentette be, hogy pártot alapít. Az elnök Kisgergely András, az ózdi önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés független képviselője, akit tavaly májusban Endrésik Zsolt parlamenti képviselővel együtt zártak ki a Jobbikból.

A Népszabadságnak Kisgergely András a neonáci jelzőről elmondta: „Nevezhetnek, ahogyan akarnak, nem foglalkozom ezzel. Mi magyar és keresztény nemzeti szociális mozgalomként határozzuk meg magunkat.” Nem kívánja minősíteni a jobbikos Dúró Dóra állítását sem, miszerint a Magyar Hajnal egy „kamupárt”, amelynek az alapítókon kívül nincs tagsága, és csak a választásokon való indulással járó pénzt akarja megszerezni.

A párt vezetői és képviselőjelöltjei úgynevezett „önkéntes átvilágításon” esnek át: a magyar törvények értelmében kötelezővé nem tehetik számukra, de elvárják tőlük, hogy nyilvánosságra hozzák négy nagyszülőjük nevét, születési helyét és idejét. Kisgergely András indoklása szerint ily módon a levéltárakból már legálisan kideríthető minden fontos körülmény, így a felmenők felekezeti hovatartozása is. „Nem akarunk még egy Szegedi Csanád-ügyet” – magyarázta a párt vezetője.

Szegedi, akit Vona Gábor, a Jobbik elnöke 2012 májusában még „a párt öklének” nevezett, tavaly júliusban lépett ki a pártból, miután kiderült, hogy anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A radikális nézeteiről elhíresült politikus később meglátogatta Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját, és elnézést kért, ha az elmúlt időszakban olyan kijelentést tett, amellyel esetleg megbántotta a magyarországi zsidókat, beiratkozott a zsidó szabadegyetemre, és Auschwitzba is ellátogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik