Belföld

Új vezető, nagy tervekkel

Sok újdonság, a megkezdett út folytatása, nyitás a környező települések felé, nagyszabású programok 2014-re. Ez mind szerepel Árva László, az Emlékpont új vezetőjének elképzelései között.

Tavasz óta keresik az új vezetőt

Árva László magyar-történelem szakos pedagógus irányítja november 11-étől az Emlékpont szakmai munkáját. A város egyik legnagyobb oktatási intézményének vezetője, a Németh László Iskola igazgatója szakmai főtanácsadóként koordinálja a kommunizmus évtizedeit feldolgozó és bemutató közgyűjteményt.

Beiktatása alkalmából Nagy Imre a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója emlékeztetett, tavasszal kérte Blazovich Péter az Emlékpont akkori vezetője a felmentését. Azóta Elek András szakmai irányításával működött az intézmény. Időközben 2 pályázat is érkezett a posztra, melyek azonban nem feleltek meg a szakmai elvárásoknak.

Megfelelő embert találtak

Az Árva Lászlóval történt egyeztetés után döntöttek úgy, a szakmai munkát a jövőben irányítja és véleményezi a múzeumban. Személye már csak azért is jó választás, mert így továbbra is hangsúlyos lehet az iskolák bevonása az Emlékpont programjaiba, munkájába.

Az új vezető nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést egy olyan intézmény élére, melynek munkáját évek óta segíti és nyomon követi. A múzeum országos rangot vívott ki kulturális körökben, így célja ezen értékeket tovább gyarapítani.

A múltban megkezdett hagyományokat folytatni kívánja, és további nagyszabású terveket dédelget. Még az idén is lesz pár nagy érdeklődésre számot tartó program, de Árva László a 2014-es esztendő eseményeiről is beszélt.

Tervek 2014-re

Országos jelentőségű lesz a Rákosi korszak igazságszolgáltatását feldolgozó kiállítás tavasszal. 2014 Holokauszt emlékév, melynek megemlékezéseiben komoly szerepet vállal Hódmezővásárhely, így az Emlékpont is. 2014-ben emlékezünk az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára, így ez is hangsúlyos szerepet kap a múzeumban.

Árva László még elmondta, összegyűjtenék a helyi és a környező településeken élő, komoly kutatómunkát végző amatőr néprajzosok, történészek munkáját, egy széles körű bemutatkozási lehetőséget biztosítva neki. Ebben a munkában számít a régió történelem tanáraira és diákjaira is. Ezen kívül azt is támogatni fogja, hogy a múzeum értékei és szellemisége ne csak Vásárhelyen, de a környező településeken is megjelenjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik