Belföld

Ismét felállítják a Radnóti-szobrot

Győr mindent megtesz azért, hogy jövőre, november 9-én, Radnóti Miklós halálának napján ismét álljon a költő szobra - jelentette be Borkai Zsolt, a város polgármestere szerdai győri sajtótájékoztatóján.

Radnóti Miklós Győr és Abda között álló szobrát egy autó döntötte le november 17-én. Melocco Miklós 1980-ban felállított alkotása két részre tört.

Az összetört szobrot nem lehet helyreállítani, azonban a töredékeket mintának használva, azonos anyagból azonos értékű másolat készülhet az alkotásról – jelentette ki Melocco Miklós a sajtótájékoztatón.

A szobrászművész elmondta, hogy a mai eljárásokkal tökéletes, az eredetivel milliméteres pontossággal megegyező másolat jöhet létre.

A köd miatt hajtott neki az autós

Melocco Miklós hozzátette, hogy a szoborhoz vezető macskaköves út elejét, amelyen Radnóti biztosan végigment, le kellene zárni egy tájba illő tárgyal.

“Az az autós, aki a ködben nekiütközött Radnóti szobrának, azért tette, mert eltévedt, és módja volt felhajtani arra az útszakaszra, amelynek végét az emlékmű zárta le” – fogalmazott a művész.

Borkai Zsolt polgármester elmondta: Győr jövő évi költségvetésében szerepelteti a szobor felújításának eddig még nem ismert költségeit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Radnóti halálának évfordulójára az alkotást újra felállíthassák.

A költségeket a város állja

A helyreállításra érkező felajánlásokkal összefüggésben a polgármester arra kérte az adományozókat, hogy az összegeket fordítsák más érdemes célok segítésére, mert a költségeket a város magára vállalja.

Radnóti Miklós szobrát, Melocco Miklós alkotását Győr és Abda határában 1980-ban állították fel azon a helyen, amelynek közelében a költőt más zsidó foglyokkal együtt egy halálmenetben agyonlőtték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik