Belföld

Új tanösvény a Rám-szakadékban

Az évi hatvanezer látogató jobb tájékozódását és biztonságosabb kirándulását szolgáló fejlesztések mellett saját weboldalt is kapott az ország egyik legizgalmasabb turista célpontja.

Még biztonságosabb lett a Rám-szakadék bejárása azzal, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. átadta a Rám-szakadék Tanösvényt, valamint a hozzá kapcsolódó biztonsági és kényelmi fejlesztéseket. Újabb 25 méter kapaszkodó korlátot és létrákat szereltek fel, közben felújították a 2006-ban egyszer már korszerűsített szakaszokat is. 3 kilométer hosszan frissítették a turistajelzéseket, a Szőke-forrás völgyben futó erdészeti utat 200 méter hosszan lekövezték, illetve egy, az elmúlt évek heves esőzései által megrongált hidat is helyreállítottak.

Rám- szakadék

Kiinduló település: Dömös

  • vulkáni eredetű szurdokvölgy
  • mélysége több helyen meghaladja a 35 métert
  • szélessége helyenként a 3 métert sem éri el
  • 112 méteres szintkülönbség
  • a sziklamederben állandóan csurdogáló víz esőzéskor és hóolvadáskor patakká duzzad

Maga a Tanösvény 23 információs táblán nyújt ismereteket a Rám-szakadék élővilágáról és történelméről, a turisták tájékozódását 6 új irányjelző tábla segíti, építettek 2 új tűzrakót és a gyerekek részére kialakítottak egy autók elől elzárt, füves, biztonságos területet is.

Új weboldal

A sziklás szurdok bejárása azonban így is odafigyelést kíván, ezért is hozták létre a látogatási szabályokat is tartalmazó új honlapot, a www.ramszakadek.hu oldalt, ahol a jövőben a térségbe tervezett kirándulásokkal kapcsolatos hasznos információkat olvashatnak majd az érdeklődők.

A csütörtöki avató ünnepségen az erdőgazdaság megállapodást írt alá a dömösi önkormányzattal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal a térség természeti értékeinek folyamatos bemutatásában való együttműködésről.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik