Belföld

Harmincmilliárdot kapnak a kórházak

miskolci-korhaz(960x640)(2).jpg (miskolci kórház)
miskolci-korhaz(960x640)(2).jpg (miskolci kórház)

Kilencvenhárom fekvőbeteg intézmény kap összesen 33,1 milliárd forintot, amelyet a lejárt szállítói tartozás kifizetésére fordíthat - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

Az volt a cél, hogy minél több intézmény kapjon a támogatásból – mondta Szócska Miklós. Az államtitkár arra kérte a kórházakat, hogy a legrégebb óta görgetett adósságokat rendezzék. Az is közölte, hogy 250 millió forinttal növelték a betegszállításra fordítható költségvetési keretet, kompenzálva ezzel az üzemanyagár-változásokat.

Figyelembe vették az intézményeknél folyó menedzsment munkát, a húsz legeladósodottabb kórházzal külön is tárgyaltak. Ezen kórházak 12 milliárdos takarékossági vállalást tettek, amelyből már 6,5 milliárdot teljesítettek is – tette hozzá. Az intézmények bevételi lehetőségei között az államtitkár megemlítette a klinikai kutatásokat, amelyek – mint mondta – eddig egyenlőtlenül oszlottak meg, de központosított rendszerben viszik tovább ezt a területet. A gyógyászati idegenforgalomban is látnak forrásnövelési lehetőséget.

A most rendezett adósságon felül még 20-30 milliárd forint tartozása van az intézményeknek.  legnagyobb összegű támogatást, több mint kétmilliárd forintot a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kapja. Kétmilliárd forintos támogatásban részesül a Fejér Megyei Szent György Kórház, 1,9 milliárdot kap a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet és Baleseti Központ. Több mint egymilliárd forintot kap – a többi között – a váci Jávorszky Ödön Kórház, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, valamint a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház. Szócska Miklós azt is közölte, hogy 250 millió forinttal növelték a betegszállításra fordítható költségvetési keretet, kompenzálva ezzel az üzemanyagár-változásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik