Gazdaság

Így segítenek a bajba jutott kórházaknak

Korhaz-egeszsegugy(3)(960x640)(1).jpg (Kórház, egészségügy)
Korhaz-egeszsegugy(3)(960x640)(1).jpg (Kórház, egészségügy)

Van olyan intézmény, amelynek a teljes adósságát rendezik.

A kórházak a június végi adósságállományuk alapján kapják meg a tartozásuk rendezésére szánt pénzt, amelynek pontos összegéről napokon belül dönt a kormány – írja a Magyar Nemzet pénteki számában.

A lap úgy tudja, hogy a legtöbbet elsősorban azok az intézmények kapják, amelyeket a közelmúltban összevontak. A húsz legeladósodottabb intézménynél azt vizsgálták, hogy miként lehetne javítani a működésükön.

A Népszabadság csütörtöki cikke szerint a pénzelosztást a helyi politika is befolyásolja, azaz számít, hogy a helyi képviselők mennyit tudnak lobbizni a kórházukért. Azt írják, hogy 2,6 milliárdnyit engedtek át a „képviselői akaratnak”.

Többet is kaphattak volna?

Bár az intézkedési terv elkészült, és az egészségbiztosítási alapban is van 54 milliárdos többlet, csak az eredetileg rendelkezésre álló 30 milliárd forintos összegen osztozhat az összes eladósodott kórház – írta korábban a Népszabadság.

A cikk szerint, ha a június végén nyilvántartott lejárt tartozásaik összegének 77-80 százalékát kapják meg, akkor abból az áprilisig felhalmozott lejárt számlákat tudják kiegyenlíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik