Belföld

Gombák nőttek egy Volán-buszon

Az utasok az ülések mellett vették észre a fura utastársakat.

A kisalfold.hu fényképeket is közölt a gombatelepről. A fotókat olvasók küldték be a laphoz, mint írták: a Győr-Földsziget buszjáraton utaztak, mikor felfigyeltek a furcsa vegetációra – írja cikkében a hírportál.

Az utasok kérdőre vonták a Kisalföld Volánt, hogy miképp lehetséges ez? Eddig miért nem vette észre senki a gombákat?

A buszozó gombákról itt láthat fotókat!

A Győr24 által megkérdezett gombaszakértő szerint valahogy felkerülhetett a buszra a gomba spórája, a porózus, puha kárpit pedig ideális hely lett a telepek kialakulásához, főleg ha megfelelő volt a nedvesség és a páratartalom. Első ránézésre laskagombáról van szó, mely általában fák törzsén jelenik meg – mondta el kérdésünkre Varga Péter, erdőmérnök, gombaszakértő. Hozzátette: ehető fajtáról beszélünk, mely rengeteg fehérjét és A, B, C vitamint tartalmaz.

Mit kell tudni a laskagombáról?

Kalapja 5-15 centiméter átmérőjű, krémszínű, szürkéslila, kagyló alakú. A kalap felszíne fiatalon viaszos bevonatú, kékesszürke színű, ami később hússzínűre vagy barnára változik. A lemezek fehéresek vagy sárgásak, szélesek, a tönk kezdetéig lefutnak. A spórapor eleinte fehér, később világos-ibolyás végül világos-barnás színű.

A húsa fehér, az idősebb példányok esetében rágós, szálkás. Illata taplószerű, íze lágy. Rövid, oldaltálló tönkje fehér, néha barnás, amellyel az élő vagy elhalt lombhullató fákhoz kapcsolódik. Egyedei csoportosan, egymás fölött, csomókban, jellegzetes kagyló alakban jelennek meg – írja a Wikipédia.

Volán Update

Szakértők szerint ez csak a kormány újabb intézkedése – bár állítólag a hajléktalanok érdekében szót emelő civilek “Lakhatást!” értették félre a minisztériumban “laskatárs”-nak. A közösségi közlekedésért felelős vállalatok úgy tervezik, az buszülések 40%-át vetik be a különösen tápláló és egészséges laskagomba spóráival, ezt lehet majd rágcsálni rászorulóknak, vagy a dugóban unatkozó, majszolni vágyó utasoknak.

A most felfedezett gombatelep tehát afféle tesztüzemnek is tekinthető. Ha beválik a módszer, az utasok hamarosan paradicsomot, paprikát, főzőtököt is szüretelhetnek – így növekedhetne az egy főre jutó zöldségfogyasztás is, a társadalom egészségesebben, vitamindúsabban étkezhetne.

A gombatermesztés fő terepe a metró lenne (a folyamatos beázások és áramszünetek ideális klímát biztosíthatnának a spórások fejlődéséhez), az örökké késő vonatokon kései érésű eper és paradicsom kapna termőterületet, a buszokon pedig az állandó tömeg és zsúfoltság következtében kialakuló gőzös, fülledt, párás klíma déligyümölcsök termesztését is lehetővé tenné. A kormány megkezdte az exportlehetőségek felkutatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik