Belföld

Újra megszólalt Rogán a botrányos NAV-ügyben

rogán (rogán, )
rogán (rogán, )

Nyilvánosságra került az a feljegyzés, amelyben Horváth András a fideszes vezetőknek meglehetősen részletesen leírta, hogy hogyan csalhatnak az áfával büntetés nélkül a multi nagykereskedők. Rogán Antal továbbra is általános vádakról beszél.

Kellemetlen helyzetbe került Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az 1000 milliárdos áfacsalás ügyében. Horváth András korábban azt mondta, aggályaival a frakcióvezetőt is megkereste, hiába, nem történt semmi. Amint arról a Hír24 beszámolt, Rogán erre úgy emlékezett, hogy a parlamenti folyosón találkozott az adóellenőrrel, akivel néhány percet beszélgetett, de sok konkrétum nem hangzott el.

Horváth elég részletesen leírta már két éve, hogy mi zajlik

Ma kiderült, hogy nemcsak egy rövid csevejről volt szó, a témában egy feljegyzés is ment a fideszes vezetőknek, amit az Átlátszó hozott nyilvánosságra, és amelyben elég sok konkrétum szerepel. Horváth a levélben például arról ír, közel 20 gabona-nagykereskedő adatait összesítették, amelyből megállapítható, hogy 2007. évtől kezdődően egészen napjainkig 216 milliárd forint áfát utalt ki erre a területre az adóhatóság ellenőrzés nélkül.

“A megyékben lefolytatott ellenőrzések tapasztalatai alapján ezen visszaigénylések nagy része mögött is fiktív számlázási láncolatok sokaságát lehet kimutatni” – tette hozzá a magyar Snowden 2011 végén, tehát két éve.

Horváth már akkor elmondta azt is, hogy az adóhivatal már évek óta nem végez érdemi adónem-ellenőrzéseket, különös tekintettel az áfalevonások jogszerűségét illetően. “Nincsenek kiutalás előtti ellenőrzések, sőt utólagos ellenőrzések keretében sem történik meg a gazdasági események valóságtartalmának a vizsgálata, a számlákat, bizonylatokat, nyilvántartásokat csak formai, számviteli szempontból vizsgálják, melyek lezárása után kiutalásra kerülnek a visszaigényelt ÁFA-összegek. Amikor pedig az adóelkerülési céllal működtetett láncolatok egy kiemelt adózóig is elérnek (ez elég gyakori eset), az adó- és büntetőjogi felelősség megállapítása erős korlátokba ütközik” – közölte.

Rogánnak ez se volt elég konkrét

Megkerestük sajtósán keresztül Rogán Antalt, hogy megtudjuk, hogy miért állította azt, hogy semmilyen konkrétumot nem mondott neki az adóellenőr, a feljegyzésből ugyanis nem ez derül ki. Rogán viszont ezzel nem értett egyet, szerinte ugyanis “az említett feljegyzésben általános vádak szerepelnek, egyetlen konkrét ügyről sem beszél benne a szerzője, egyetlen cégnév vagy személynév sem szerepel benne”.

Rogán egyben közölte, a volt adóellenőr bűncselekmények elkövetésével vádol másokat, tehát azt, hogy mi az igazság, bűnvádi eljárás keretében kell tisztázni. “A vizsgálat lefolytatására szükség van, hiszen Magyarországon senki nem csalhat adót, így ki kell derülnie, hogy hamis vádról van-e szó vagy igazat állít a volt adóellenőr. Ez azonban az ügyészség feladata” – közölte.

Olvasói sztorik