Belföld

Paks: anyag- és tömítési hiba a 3. blokknál

paks(960x640)(1).jpg (paks)
paks(960x640)(1).jpg (paks)

A tervezettnél később indítható újra a Paksi Atomerőmű karbantartásra leállított 3. blokkja, mert nem várt problémába ütköztek a szakemberek – tudta meg a Világgazdaság.

Anyaghibát és tömítési hibát fedeztek fel az atomerőmű karbantartásra váró, 3. blokkjához tartozó vezetéken, illetve egy szivattyúnál. Utóbbinál nagymértékű folyást is megállapítottak. Az elfolyó víz az erre a célra kiépített gyűjtőrendszerbe került. A teljes körű kivizsgálás és a javítás miatt a karbantartás késve indult, a blokkot idén már nem helyezik üzembe.

A hiba a nukleáris biztonságot nem befolyásolta, a nemzetközi nukleáris eseményskálán nem éri el a jelentésköteles szintet. A pihentető medence és a benne tárolt kiégett fűtőelemek hűtése biztosított. A július óta megerősített környezetellenőrzési mérések semmilyen növekedést nem mutatnak az erőmű környezetében – írta a Világgazdaság.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatási felelőse a lappal közölte: a további vizsgálatok és a szükséges javítások előre láthatóan januárban fejeződnek be, utána tervezik a blokkot ismét üzembe venni. A kialakult helyzetről és a tervezett lépésekről az MVM Paksi Atomerőmű folyamatosan tájékoztatja az OAH-t, amely a feltárást és javítást engedélyezi és ellenőrzi.

Az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása szakértői becslések szerint harmadába kerül az atomerőművel megegyező teljesítményű gázerőmű, és hatodába egy új szénerőmű felépítésének – tudatta előzőleg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a Napi Gazdasággal. A lap számításai szerint az üzemidő-hosszabbítás az 500 megawatt teljesítményű blokkon ez alapján mintegy 20 milliárd forint körüli összeget jelenthet. Pakson új blokk építése is aktuális téma, az erre vonatkozó tender hamarosan meg is jelenik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik