Belföld

Meglépte az MSZP, ami a kormány szerint hazaárulás

gáz (gáz)
gáz (gáz)

Elküldte az E.ON-ügyben írt véglegesített beadványt Brüsszelbe az MSZP elnöke, Mesterházy Attila és a párt egyik EP-képviselője, dr. Gurmai Zita - értesült a Népszabadság.

A lap emlkeztet rá, hogy cég gázüzletágának megvásárlása kapcsán Mesterházy Attila a parlament legutóbbi plenáris ülésén jelezte, hogy az MSZP – miután kimerített minden egyéb politikai és jogi lehetőséget – tiltott állami finanszírozás miatt az Európai Bizottsághoz fordul, mert szerinte az Orbán-kormány a valós árhoz képest közel kétszázmilliárd forinttal fizetett ki többet a német cégnek. Mesterházy szerint ennek az „extraprofitnak” jobb helye lenne a családtámogatásban, az oktatásban vagy a szociális szférában, és vissza akarják szerezni „az emberek pénzét”.

Soltész Miklós szociális államtitkár reakciójában hazaárulással vádolta az MSZP-t, és leszögezte, hogy a 280 milliárdért megvett tározók értéke „egy független vagyonértékelés” szerint legalább 400 milliárd forint. A vagyonértékelés részletei pedig üzleti titoknak minősülnek.

A beadványt előkészítő dokumentum szerint a tranzakció elsőként a földgáztárolás és nagykereskedelem piacain torzítja a versenyt, figyelembe véve, hogy a kormány gyakorlatilag ilyen kapacitásokat és jogokat vásárol a többi európai piaci szereplő beszerzéshez való egyenlő hozzáférését biztosító közbeszerzési eljárás megrendezése nélkül.

Mesterházyék úgy vélik, a tranzakció torzítja a versenyt a villamosenergia- és földgáz-kiskereskedelmi és -elosztási piacokon, valamint a villamosenergia-termelés piacain is, hiszen az E.ON-csoporthoz indokolatlan jövedelmet telepít, miközben e vállalatcsoport számos tagállamban aktív, vagyis versenyben áll más vállalkozásokkal.

„Világos kérdésekre akarunk világos válaszokat, nem a mantrát a kettős beszédről és a hazaárulásról” – mondta a Népszabadságnak a beadvány kapcsán dr. Gurmai Zita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik