Belföld

De tényleg! A szemeteskukákat ünnepelték Sopronban

Kukaünnep Sopronban (Sopron, kuka, hulladékgazdálkodás, )
Kukaünnep Sopronban (Sopron, kuka, hulladékgazdálkodás, )

Tudta, hogy a kuka mozaikszó? Keller und Knappich Augsburg, azaz KUKA. 86 éves. A VOLT-on edzett soproniak szombaton délelőtt új minőséget hoztak a fesztiválosdiba: kukaünnepet tartottak.

Hogyhogy nem jutott eszünkbe 86 évig?”- tette fel a kérdést magának a soproni hulladék-kezelő, és tényleg. Hirdettek tehát iziben kukaszépítőversenyt és volt kukagörgetés.

Lehetett kukákból készült bútorokat nézegetni, meg hogy hogyan tömöríti a kukásautó a szemetet. Az ifjabbak dudálhattak is. Sőt! Míg a világ San Francisco-ban egy öt éves Batman-szerkós leukémiás kisfiúra figyelt, addig Sopronban kukásnak öltözhettek a fiúk és lányok. Igen, a hölgyek is, “mert megjöttek a kukások, narancssárga ruhások” és volt náluk egy szoknyás kollekció is. (Hogy ezt a hétköznapokon miért nem viselik?)

Midez zajlott szombaton délelőtt a soproni GySEV pályaudvar előtti, ilyenkor hagyományos megtartott Natura környezetbarát piacon.

Egy kis KUKA-történelem

A KUKA egy cég neve, de ne szaladjunk előre.A történet 1898-ig nyúlik vissza, amikor a két cégalapító, Johann Josef Keller és Jacob Knappich valamint a vállalat székhelyéül szolgáló Augsburg neveinek kezdőbetűiből fabrikáltak egy mozaikszót: KUKA. A cég első terméke egy acetilénes fényszóró volt, később, hegesztéstechnikai vívmányaik révén, szoros kapcsolatot alakítottak ki autógyárakkal. Így jött létre az 1927-ben tömeggyártásra átadott, KUKA-rendszerű szemétszállító rendszer, ami zárt gyűjtőtartályt, a tartályban felaprított hulladékot, és könnyen üríthető platót jelent. A rendszerhez tartozik a gépi erővel felemelhető gyűjtőedény is, amit az autó-felépítményekkel együtt, először Németországban vezettek be.
Hozzánk, Magyarországra, az 50-es években érkeztek a KUKA feliratú szemetesautók és mi lassan mindent, amibe szemetet dobunk, kukának kezdtünk nevezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik