Belföld
Kukaünnep Sopronban (Sopron, kuka, hulladékgazdálkodás, )

De tényleg! A szemeteskukákat ünnepelték Sopronban

Németh D. László
Németh D. László

2013. 11. 16. 17:22

Tudta, hogy a kuka mozaikszó? Keller und Knappich Augsburg, azaz KUKA. 86 éves. A VOLT-on edzett soproniak szombaton délelőtt új minőséget hoztak a fesztiválosdiba: kukaünnepet tartottak.

Korábban a témában:

Hogyhogy nem jutott eszünkbe 86 évig?”- tette fel a kérdést magának a soproni hulladék-kezelő, és tényleg. Hirdettek tehát iziben kukaszépítőversenyt és volt kukagörgetés.

Lehetett kukákból készült bútorokat nézegetni, meg hogy hogyan tömöríti a kukásautó a szemetet. Az ifjabbak dudálhattak is. Sőt! Míg a világ San Francisco-ban egy öt éves Batman-szerkós leukémiás kisfiúra figyelt, addig Sopronban kukásnak öltözhettek a fiúk és lányok. Igen, a hölgyek is, “mert megjöttek a kukások, narancssárga ruhások” és volt náluk egy szoknyás kollekció is. (Hogy ezt a hétköznapokon miért nem viselik?)

Midez zajlott szombaton délelőtt a soproni GySEV pályaudvar előtti, ilyenkor hagyományos megtartott Natura környezetbarát piacon.

Egy kis KUKA-történelem

A KUKA egy cég neve, de ne szaladjunk előre.A történet 1898-ig nyúlik vissza, amikor a két cégalapító, Johann Josef Keller és Jacob Knappich valamint a vállalat székhelyéül szolgáló Augsburg neveinek kezdőbetűiből fabrikáltak egy mozaikszót: KUKA. A cég első terméke egy acetilénes fényszóró volt, később, hegesztéstechnikai vívmányaik révén, szoros kapcsolatot alakítottak ki autógyárakkal. Így jött létre az 1927-ben tömeggyártásra átadott, KUKA-rendszerű szemétszállító rendszer, ami zárt gyűjtőtartályt, a tartályban felaprított hulladékot, és könnyen üríthető platót jelent. A rendszerhez tartozik a gépi erővel felemelhető gyűjtőedény is, amit az autó-felépítményekkel együtt, először Németországban vezettek be.
Hozzánk, Magyarországra, az 50-es években érkeztek a KUKA feliratú szemetesautók és mi lassan mindent, amibe szemetet dobunk, kukának kezdtünk nevezni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.