Belföld

Vádemelés a náci szülinapi torta miatt

neonaci(210x140)(3).jpg (neonáci, )
neonaci(210x140)(3).jpg (neonáci, )

Az egyik közösségi oldalon egy horogkeresztet ábrázoló édességről készített képeket küldözgetett barátainak egy szentesi szélsőjobbos.

Vádat emelt a Csongrádi Járási Ügyészség egy szentesi internetező ellen, miután fényképeket töltött fel az egyik közösségi oldalra egy, a náci önkényuralom hírhedt jelképét formázó születésnapi tortáról. Az ajándékát ábrázoló fotókat egy fiktív, direkt erre a célra készített profilról küldözgette tovább ismerőseinek. A horogkereszt alakú torta több száz emberhez jutott el a világhálón keresztül.

Az eset még 2012 decemberében történt, a feltöltött képek azonban még 2013 szeptemberében is mindenki számára hozzáférhetőek voltak.

Vádlott cselekményével megvalósította az önkényuralmi jelkép használatának vétségét. A járási ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta vádiratában, egyben indítványt téve a bíróság felé arra is, hogy a 10 darab fénykép elektronikus hírközlő hálózaton való végleges hozzáférhetetlenné tételét is rendelje el – írja közleményében a járási főügyész.

A Btk. május óta új szabályok alapján bünteti az önkényuralmi jelképek használatát. A mósdosítás szerint azt szankcionálják, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszti a 20. századi diktatúrák jelképeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik