Belföld

Hajléktalanok kalauzolják a turistákat

Október közepétől 3000 hajléktalant avanzsálnak idegenvezetővé Barcelonában.

Nincs élvezetesebb módja egy város felfedezésének, minthogy egy ott lakó kalauzoljon körbe bennünket, és mutassa be az igazi látványosságokat. Barcelonában, Európa egyik leglenyűgözőbb és pezsgő városában tudják ezt, így most azokat az embereket jelölik ki idegenvezetőnek, akik éjjel nappal az utcán töltik életüket. Októbertől ugyanis hajléktalanok mutatják be a várost a turistáknak – írja a Kultúrpart.

Ön részt venne a hajléktalanok idegenvezetésén?

Az ötletgazdák szerint így nem csak az útikönyvekből ismert közhelyeket ismerhetik meg a látogatók, hanem egy egészen más perspektívából fedezhetik fel a látnivalókat.

A város sötét titkai

Bizonyára teljesen más élményt nyújt egy hajléktalan történeteit meghallgatni, mint a történelem-fanatikusok előadásait. A kezdeményezés kapcsán ráadásul a nincstelenek esélyt kapnak az önmegvalósításra, hiszen ha jól végzik munkájukat felhagyhatnak eddigi életvitelükkel.

A különleges idegenvezetésen résztvevők megismerhetik a város társadalmi problémáit, sötét titkait, egyes városrészek jellemzőit, melyek nem feltétlenül szerepelnek a hivatalos leírásokban. Természetesen történelmi ismertetőket ugyanígy hallhatnak az érdeklődők. A program angol és spanyol nyelven zajlik.

Hajléktalan Barcelona egyik utcáján (fotó: T.Zs.)

Barcelonában a frekventált helyeken és a nevezetességek környékén rendszerint sok kéregető és nincstelen tűnik fel, így azzal is javítják a város preztizsét, ha a társadalom eme rétege kéregetés helyett útbaigazítást, helyi ismereteket ad a látnivalókról.

A hajléktalan-idegenvezetés nem új találmány, Amerika nagyobb városaiban és Angliában már régebbóta foglalkoztatnak hátrányos helyzetben lévő embereket. Többnyire repülőtereken, vasútállomásokon alkalmazzák őket biztonságiőrként.


(fotó: T.Zs.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik