Belföld

Hajléktalanok kalauzolják a turistákat

24.hu
24.hu

2013. 10. 09. 15:57

Október közepétől 3000 hajléktalant avanzsálnak idegenvezetővé Barcelonában.

város (város)

Nincs élvezetesebb módja egy város felfedezésének, minthogy egy ott lakó kalauzoljon körbe bennünket, és mutassa be az igazi látványosságokat. Barcelonában, Európa egyik leglenyűgözőbb és pezsgő városában tudják ezt, így most azokat az embereket jelölik ki idegenvezetőnek, akik éjjel nappal az utcán töltik életüket. Októbertől ugyanis hajléktalanok mutatják be a várost a turistáknak – írja a Kultúrpart.

Ön részt venne a hajléktalanok idegenvezetésén?

Az ötletgazdák szerint így nem csak az útikönyvekből ismert közhelyeket ismerhetik meg a látogatók, hanem egy egészen más perspektívából fedezhetik fel a látnivalókat.

A város sötét titkai

Bizonyára teljesen más élményt nyújt egy hajléktalan történeteit meghallgatni, mint a történelem-fanatikusok előadásait. A kezdeményezés kapcsán ráadásul a nincstelenek esélyt kapnak az önmegvalósításra, hiszen ha jól végzik munkájukat felhagyhatnak eddigi életvitelükkel.

A különleges idegenvezetésen résztvevők megismerhetik a város társadalmi problémáit, sötét titkait, egyes városrészek jellemzőit, melyek nem feltétlenül szerepelnek a hivatalos leírásokban. Természetesen történelmi ismertetőket ugyanígy hallhatnak az érdeklődők. A program angol és spanyol nyelven zajlik.

barcelona (barcelona)Hajléktalan Barcelona egyik utcáján (fotó: T.Zs.)

Barcelonában a frekventált helyeken és a nevezetességek környékén rendszerint sok kéregető és nincstelen tűnik fel, így azzal is javítják a város preztizsét, ha a társadalom eme rétege kéregetés helyett útbaigazítást, helyi ismereteket ad a látnivalókról.

A hajléktalan-idegenvezetés nem új találmány, Amerika nagyobb városaiban és Angliában már régebbóta foglalkoztatnak hátrányos helyzetben lévő embereket. Többnyire repülőtereken, vasútállomásokon alkalmazzák őket biztonságiőrként.

barcelona (barcelona, )
(fotó: T.Zs.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.