cba
Belföld

Parlament előtt a lex CBA

baldauf-laszlo-cba(430x286)(1).jpg (baldauf lászló)
baldauf-laszlo-cba(430x286)(1).jpg (baldauf lászló)

A Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselői törvénymódosítást javasolnak.

Karácsony Gergely és Dorosz Dávid független képviselők a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvényt azzal egészítenék ki, hogy a munkáltató sem közvetlenül, sem közvetetten nem hívhatja fel a munkavállalókat párt támogatására vagy politikai tevékenységre. Ez alól kivételt csak a párt, a bírósági nyilvántartás szerint politikai tevékenységet végző szervezet, valamint az ezek többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság jelenthet.

A PM politikusai szerint a törvények már most is tiltják, hogy pártok munkahelyen (szolgálati helyen, tanintézetben) szervezetet működtessenek, a jelölő szervezetek munkahelyen, munkaidőben gyűjtsenek ajánlásokat, de indokolt a kiszolgáltatott helyzetű munkavállalók védelme attól is, hogy a munkaadóik párt támogatására vagy politikai tevékenységre hívják fel őket.

A törvénymódosítás előzménye, hogy a Népszava kedden azt írta, a CBA belső információs körlevelében megjelent a társaság két résztulajdonosának, Baldauf Lászlónak és Lázár Vilmosnak az a magánjellegű felhívása, amelyben az október 23-i Békementre hívták a dolgozókat.

Megengedhetetlen a CBA munkahelyi propagandája

A szocialisták szerint munkahelyen megengedhetetlen politikai propagandát folytatott a CBA vezetősége. Az MSZP szerint a cégvezetők kijelentései nemcsak az általuk “posztkommunista, liberális gazembereknek” titulált ellenzékre, hanem minden demokratikusan gondolkodó, eddig a CBA áruházaiban vásárló állampolgárra nézve is sértők. Egy magáncég tulajdonosainak és vezetőségének politikai rokonszenve szigorúan magánügy, éppúgy, mint a cég dolgozóié. Ezzel kapcsolatos elvárásoknak, pressziónak a rendszerváltozás utáni Magyarországon eddig nem volt tere.

A Népszava kedden számolt be arról, hogy a CBA belső információs körlevelében megjelent a társaság két résztulajdonosának, Baldauf Lászlónak és Lázár Vilmosnak az a magánjellegű felhívása, amelyben az október 23-ai Békementre hívták a dolgozókat. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerdán azt közölte a lappal, hogy a CBA-vezetők magánemberként invitálták az üzletlánc dolgozóit a Békemenetre, a részvétel nem volt kötelező és nem vezettek listát arról, hogy ki megy el és ki nem.

A CBA elnöke büszke békemenetes levelére

Baldauf László cseppet sem tartotta aggályosnak, hogy azt írta dolgozóinak: “Fontos, hogy mi mindnyájan, a nemzeti érzelmű igazi hazafiak támogassuk a legnagyobb formátumú magyar politikusunkat, nemzetünk miniszterelnökét, Orbán Viktort.” A dolgozóknak szóló felhívás hitelességét nem csak elismerte a CBA elnöke, a Népszava főszerkesztőjének címzett leveléből kiderült, hogy az voltaképpen az ő „szüleménye” volt. Baldauf László a Németh Péternek címzett levelében azt írta, hogy örömmel látta magánjellegű felhívása leközlését. A CBA elnöke megköszönte a főszerkesztőnek, hogy gondolatai így a közvélemény minél szélesebb rétegeihez eljuthattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik