Belföld

Navracsics feladatott kapott Orbántól

navracsics(1)(960x640).jpg (navracsics, )
navracsics(1)(960x640).jpg (navracsics, )

Kerekasztal-konzultációt kezdeményez Navracsics Tibor igazságügyi miniszter a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében, hogy a bíróságok egységesen járhassanak el a bankok és a hitelesek ügyeiben – írja a Népszabadság.

A miniszterelnök-helyettestől Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint Székely László alapjogi biztos kapott meghívást a jövő hét első felében történő egyeztetésre – tudta meg a Népszabadság.

A miniszterelnöki elvárásának megfelelően Navracsics Tibor „dolga” nyilván az lesz a jövő héten, ha asztalhoz ül az igazságszolgáltatás képviselőivel, hogy az ügy társadalmi fontosságára és súlyára hivatkozva felvesse a soron kívüli döntéshozatalt Darák Péternek. Amennyiben ezt nem sikerülne elérnie a miniszternek, akkor a kormányfő fog találkozni a Kúria elnökével. A kabinet szerint a jogegységi döntésnek azért van különös jelentősége, mert annak hatályosulásával a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek.

A végleges hazai megoldás megtalálásához, rendezéséhez még meg szeretnék várni az Európai Bíróság döntését is – mondta Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár. A testülettől a Kúria kért állásfoglalást az egyik devizahiteles-ügyben, a döntés várhatóan jövő tavasszal születik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik