Belföld

Golyózáporral keményítenek a Parlament őrei

lövészet, lőgyakorlat (lövészet)
lövészet, lőgyakorlat (lövészet)

17 millió forintért gyakorolnak lőni egy újpesti bázison egy éven át. Kiképzési lőszert is kaptak, százezer darabot. Hogy ez mire jó? Nem tudni.

Egyáltalán nem jellemző, hogy tűzharcba keverednének az Országgyűlés őrzői, utoljára 1956-ban ropogtak fegyverek a Parlament környékén, – emlékeztet a Blikk –, most mégis lőteret béreltek számukra, ahol a lőgyakorlatok mellett a közelharcot is gyakorolhatják, és konditerembe is járhatnak.

Fotó: Kummer János

A lap az Országgyűlés Hivatalától megtudta, évente átlagosan négyszer mehetnek lőgyakorlatra az őrök az éves kiképzési terv alapján. Szakterülettől függően fejenként 200-300 darab lőszerük van egy évre, azaz alkalmanként 50-75 töltényt puffogtathatnak el.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai és rendőrségi szakértő a lap megkeresésére annyit elmondott: az őröknek a készségszintű fegyverhasználat miatt van szükség a gyakorlásra.

Csak viszik a pénzt

Legutóbb 7 millió 620 ezer forintot fizettek az őrök képzéséért, akkor jó modorra tanították őket. Egészen pontosan „kommunikációs készségeiket fejlesztő” tréningre küldték őket, idén júliusban. A képzésre – az indoklás szerint – azért volt szükség, mert az őröket fel kell készíteni arra, hogy 2014 tavaszától a Kossuth tér átépítését, az új látogatóközpont, valamint a parlamenti múzeum megalakulását követően megváltoznak az Országház őrzés-védelmi feltételei.

A díszegyenruhájuk sem két fillér volt. Mint azt korábban megírtuk, egy a nemzeti hagyományokat őrző veszprémi szabóság összesen nettó 170 millió forintért készítette el tavaly decemberben a mintegy 350 társasági öltönyt és kosztümöt.

 

Kövér legényei újítják meg a költészetet?

Az Országgyűlési Őrség korábban Köztársasági Őrezred néven őrizte a Parlamentet. A 2012-es névváltoztatás hatóságváltást is jelentett: a 340 fegyveresből álló alakulat immáron nem a Belügyminisztérium, hanem a házelnök vezetésével működik, a belügy csak az ő véleményének kikérésével igazgatja az Őrséget. A Kövér-legények jól keresnek – míg a filléres gondokkal küszködő rendőrség állományában egy nyomozó bruttó 200 000 forintot keres, az Őrség tagjai ennek dupláját vihetik haza, lőtérre járnak, illemtant tanulnak. Ki tudja, tán nemsokára remek költőkké is válnak: Mária Terézia magyar nemesi testőrsége körében szolgált Bessenyei Ferenc író-filozófus és Kisfaludy Sándor költő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik