Belföld

Titokban készül a parlamenti őrök gúnyája

varr (varr)
varr (varr)

Egy veszprémi szabóság dolgozik az Országgyűlési Őrség díszegyenruháin. Az öltözékeket egyelőre csak gazdáik és készítőik láthatják - írja a Magyar Hírlap.

December végére elkészülnek a január elsejétől felálló Országgyűlési Őrség díszegyenruhái. A nemzeti hagyományokat tükröző viseletet a veszprémi Méretes Szabóságban varrják. Összesen 350 társasági öltönyt és kosztümöt készítenek, pontosan a viselőjére szabva. Tóth István szabómester a lapnak elmondta: nagyon fontos személyre szabni az öltözéket, mert csak akkor lesz a viselet igazán katonás, tekintélyt parancsoló, ha sehol nincs egyetlen milliméter eltérés sem.

A már kész egyenruhákat egyelőre a műhelyben dolgozókon és a gazdájukon kívül senki sem láthatja. Készítőiket is titoktartásra kötelezték, ezért csak annyit árulhattak el, hogy egyedi megjelenésűek. Elegánsak és a hagyományokat követik. Az alapszínük méregzöld, a szegélyek bordók. Díszítőelemeik és vállrátéteik aranyszínűek. Az őrség ruházata összesen nettó 170 millió forintba kerül majd.

A szabóság huszonöt éves fennállása óta a magyar történelem minden jelentős katonai és nemzeti díszegyenruháját elkészítette. Tóth Istvánnak és műhelyének, a közelmúltban Hende Csaba honvédelmi miniszter Honvédelemért kitüntetést adományozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik