Belföld

Már épül a kerekpárút a Velencei-tó déli partján

kerekparos(960x640)(4).jpg (kerékpáros)
kerekparos(960x640)(4).jpg (kerékpáros)

A tizenkét kilométeres szakasz év végére készül el.

A szerdán Gárdonyban rendezett projektnyitó eseményen Tessely Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta: a beruházást két szakaszra bontották, így egyenként hat kilométeres kerékpárutak létesülnek. A fejlesztéstől a térség turisztikai vonzerejének növekedését várják.

A beruházáshoz Gárdony önkormányzata és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) egyaránt 291-291 millió forint támogatást nyert, ezenkívül a kormány 150 millió forintos támogatást biztosított hozzá.

Szólt arról is, hogy a kormányzati támogatásból további kilenc kerékpárút tervei készültek el, amivel a Fejér megyei kerékpárút-hálózat – Komárom-Esztergom megye felé – összekapcsolódhat az európai hálózattal. Ezek között említette a Bicskétől északra, Etyek környékére és a Váli-völgybe tervezett utakat.

L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke kiemelte, hogy a Velencei-tó környékének fejlesztése egyik fontos szakaszához ért. A fejlesztéshez elengedhetetlennek nevezte az összefogást, amely a helyi és a megyei önkormányzat, a fejlesztési tanács, valamint a kormány között jött létre.

Összekapcsolódnak a kerékpárutak

A középtávú fejlesztési terveket már leadták a kormánynak. Ezeket Garancsi István miniszterelnöki megbízott is támogatja, mint ahogy a most készülő két útszakasz tervezésében is aktív segítséget nyújtott – tette hozzá.

Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő, útügyekért felelős miniszteri biztoskiemelte, hogy az építkezés befejezése után a Velencei-tó körüli kerékpárút-hálózat összekapcsolódik a korábban átadott Iszkaszentgyörgy-Székesfehérvár kerékpárúttal.

Tóth István, Gárdony fideszes polgármestere szerint a fellendülő kerékpáros turizmus gazdaságélénkítő hatású lehet, és munkahelyeket teremthet a térségben. Elmondta, hogy három sikeres pályázatnak köszönhetően Dinnyésnél kerékpáros kilátó, Gárdonyban pedig két helyen pihenőpontok létesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik