Belföld

Bicikliparadicsom épül ki a Velencei-tó körül

bicikli (bicikli, )
bicikli (bicikli, )

Az új utak nem egyenes szakaszt fognak alkotni, hanem mindenfelé be fog „kacskaringózni" a partokra, a félszigetre, ráadásul kialakítanak mellette egy sétányt is, és az egészet kivilágítják, hogy este is lehessen túrázni.

A Velencei-tó gyakorlatilag ma is teljesen körbekerékpározható, ám ezek sajnos nem a turisztikai igényeket szolgálják ki, hanem sokkal inkább a lakosság közlekedését, mondta el L. Simon László, fideszes országgyűlési képviselő a Tv2 Mokka című reggeli műsorában.

A teljes kör 29 km, azonban ebből csak 20 km igazán jó minőségű bicikliút. Idén már elkezdik kialakítani a déli parton az új utat, párhuzamosan fog menni azzal, ami már megépült a hetvenes út mellett. Olyan látványos szakaszokat fognak kiépíteni, ahol partra, szabad strandra, félszigetre kanyarodik be az út, amin lesz közvilágítás, tehát kényelmesen és biztonságosan lehet közlekedni rajta. Emellett kilátókkal és pihenőhelyekkel is gazdagítják a térséget. Az ilyen kacskaringós utak miatt azonban 13 kilométerrel hosszabb lesz az út, mint maga a déli part, amely az idén el fog készülni-tette hozzá L. Simon László. A Velencei-tó térségébe látogató turisták biciklizés közben elhaladhatnak az olyan turisztikai látványosságok előtt, mint a Dinnyési Fertő vagy a Madárdal tanösvény.

A további elképzelések szerint három kört szeretnének majd létrehozni. A legkisebb kör új vonalait összeépítik a már meglevő szakaszokkal és így ez 29 km lesz, és teljes egészében megkerüli a tavat. A második, már egy nagyobb kör bevonná Sukorót, melyben van egy erősebb hegyi emelkedő szakasz, illetve Nadapot is. A harmadik körnél pedig a már meglevő mezőgazdasági utat alakítanák át bicikliúttá. Ez már egészen Pázmándig menne el, majd Kápolnásnyékre visszatérve el lehetne kerékpározni a Vörösmarty Mihály Emlékmúzeumig, onnan pedig Gárdonyba a Gárdonyi Géza Emlékházig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik