Belföld

Rogán: Horthynak nem jár szobor

horthy-miklos-szobra(1)(960x640).jpg (horthy miklós, horthy-szobor, )
horthy-miklos-szobra(1)(960x640).jpg (horthy miklós, horthy-szobor, )

Szobor se Horthy Miklósnak, se Kádár Jánosnak nem jár – jelentette ki a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Belváros polgármestere.

Horthy Miklós mellszobrát több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel vasárnap a budapesti, V. kerületi Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte. A szoboravatás miatt több párt is tiltakozását fejezte ki.

Rogán Antal kifejtette: belvárosi polgármesterként az elmúlt években mindig is következetes volt abban, hogy közterületen – vagyis ahol az önkormányzatnak illetékessége van – nem lehetett ilyen szobrot felállítani. A Horthy-szobrot azonban egy magánterületen helyezték el – tette hozzá. Ahogyan vasárnapi közleményében, úgy a hétfői tájékoztatón is provokációnak minősítette az eseményeket a frakcióvezető.

Ezt azzal magyarázta, hogy nincs szó új szoborról, az ugyanis már több éve a templomban volt, “most annyi történt, hogy kihozták (…), amit nyilvánvalóan provokatív szándékkal tettek meg”.

Követte a vasárnapi eseményeket?

A fővárosi Szabadság téren igehirdetés előzte meg a Horthy-szobor leleplezését, amelyet sárga csillagot viselő tömeg igyekezett minél inkább megzavarni. Később megtudtuk, hogy a szobrot többek között a rendőrségre bekötött riasztó védi. Este a Híradóban pedig a történész mondta: “Ülj le, fiam, egyes!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik