Belföld

Lengyelországban gyakorlatoznak a győri katonák

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái immár egy hete tevékenykednek Lengyelországban.

Puskaropogás, ágyúdörgés, rakétabecsapódás, valamint soktonnás páncélozott járművek tucatjainak robogása hallatszik reggeltől estig Drawsko Pomorskie gyakorlóterén: az Észak-atlanti Szövetség érintett tagállamainak katonái teljes erőbedobással készülnek a NATO gyorsreagálású erőinek rohamosan közelgő minősítő gyakorlatára. Természetesen a Rába parti város alakulatának százfős kontingense is kiképzéssel múlatja az időt, mégpedig magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépekre vadászva.

A győri honvédek a Steadfast Jazz 2013 NRF (NATO Response Force – NATO Reagáló Erő) gyakorlat helyszínén, valós repüléssel egybekötött tűzvezetési gyakorláson csiszolták tudásukat a többnemzeti környezetben az elmúlt napokban.

A vegyes légvédelmi rakéta csoportosítás tagjai október 29-e és 31-e között hajtották végre a légcsavaros METEOR-3M, illetve a sugárhajtású METEOR-3MA felderítését, követését és imitált megsemmisítését közel ötven tételt számláló műszaki apparátusukkal. Az égbolt éber őrei minden esetben a repülőeszközök azonosításával, koordinátáinak meghatározásával kezdték a légvédelmi rakétaoltalmazás eljárásait, melyben nagy segítséget nyújtott a csoportosítás műveleti központjánál telepített, s a vezetési zászlóalj állománya által működtetett SZT–68U mobil rádiólokátor állomás.

Az ellenséges szándékkal érkező légi járművek imitált megsemmisítésére közeli-, és kis hatótávolságú légvédelmi rakéták is rendelkezésére álltak katonáinknak, hiszen a vezetési pont mellett egy MISTRAL szakasszal és egy KUB üteggel is képviselteti magát a győri alakulat a november elején kezdődő nagyszabású hadgyakorlaton. Az 1. légvédelmi rakétaosztály tagjaiból álló KUB üteg egy lánctalpas alvázra épített felderítő és célkövető lokátorral (SZURN), valamint négy indító állvánnyal (SZPU) települt a kijelölt területen, akárcsak a 2. légvédelmi rakétaosztály állományára épülő MISTRAL szakasz, mely egy – az alárendeltek tüzének irányítására szolgáló – vezetési pont (MCP) mellett, négy ATLAS indítóállványt vetett be a három napon át tartó feladat során.

Noha a felkészülést szolgáló, tétnélküli gyakorlások során könnyebb jó eredményt felmutatni, mint amikor nem babra megy a játék, a győri katonák meggyőző teljesítményében igazán nincs miért kételkedni, hiszen az augusztusban sikeresen teljesített Lendülő Kard 2013 nevet viselő légvédelmi rakéta harcászati éleslövészeten tizenegy METEOR típusú drón hullámsírba küldésével már bizonyították szakmai felkészültségüket. Ugyanakkor a további fejlődésre mindig meg lehet találni az alkalmat, ezt erősítik meg Könczöl Ferenc alezredes szavai is.

A METEOR, mint célanyag természetesen nem újdonság számunkra, tehát most nem a célok típusa jelenti a szakmai kihívást, hanem az a helyzet, amibe a légvédelmi rakéta alegység kerül, az a harcrend, melyben a tüzelőállásait elfoglalja, illetve a légi célok által megrepült profilok, melyek a környezeti adottságok miatt eltérnek az éleslövészeten alkalmazottaktól. Ráadásul ez még csak az intenzív felkészülés időszaka, a jövő héten kezdődő gyakorlaton már lengyel F-16-osok, Szuhojok, cseh és magyar Gripenek, valamint L-159-es földi csapásmérő repülőgépek ellen kell helytállnunk ez pedig nem minden napi tapasztalatszerzési lehetőség az állomány számára” – fogalmazott a magyar kontingens parancsnoka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik