Belföld

Hat halott a Balatonban

Négy férfi és két nő fulladt a tóba az idén. Az év hátralévő részében még óvatosabbnak kell lenni, a hideg víz gyorsan öl.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint hat halálos áldozatot követelt az idén legnagyobb tavunk. Két eset történt a nyári főszezonban.

Legutóbb egy szörfös fulladt a Balatonba.

Horváth László, alezredes a Balcsi24-nek elmondta, hogy a legfiatalabb áldozat 18 éves volt, a többség 60 év körüli. Hárman valószínűleg öngyilkosok lettek, többen ittasan fulladtak vízbe. Hozzátette: egyetlen olyan, halálos vízi baleset sem történt, amely elmaradt vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna és jogszabálysértés sem okozott tragédiát.

Az idén egyébként 217 fürdőző vagy hajózó embert mentettek ki a Balatonból.

Egyre kevesebb áldozat

A vízirendészeti rendőrkapitány emlékezetett, hogy 20 éve még évi 45 ember veszett a Balatonba, 98-ra ez a szám 20 alá csökkent és az elmúlt években már nem nőtt 10 fölé. A kedvező tendecia köszönhető a vizimentési technikai fejlesztéseknek, a rendszer javításának, a más szervezetekkel való együttműködésnek.

Most különösen veszélyes

Horváth László egyúttal figyelmeztet, hogy nagyon felkészültnek kell lennie annak, aki ilyenkor megy a Balatonra, a hideg vízben gyorsabb a halál. A horgászoknak, sportolóknak is úgy kellene útnak indulniuk, hogy tájékozódnak a várható időjárásról, a viharjelzők ugyanis november elsejétől nem működnek tavaszig. Fel kell készülni esetleges balesetekre is, mentő-övekkel, -mellényekkel és telefonnal vagy egyéb híradástechnikai eszközzel, hogy ha baj van, tudjanak segítséget hívni és kibírják a mentők érkezéséig.

És mivel bajban az idő szorít, íme egy gyors videós lecke, hogyan kell újraéleszteni:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik