Belföld

Felkészülés a magasban

Kobor-kutya(1)(960x640).jpg (kóbor kutya)
Kobor-kutya(1)(960x640).jpg (kóbor kutya)

Speciális alpin technikai kiképzésen vesznek részt a Cserhát Mentőkutyás Egyesület tagjai, hogy az Ipoly vidéke, a Börzsöny, a Cserhát és a Mátra által határolt területen segíthessenek a bajbajutottakon.

A hagyományos módon megközelíthetetlenné vált épületrészekről, a szabadban a sziklákról vagy éppen szakadékból történő mentés különleges felkészülést igényel a katasztrófavédőktől. Az önkéntesekből álló csapatnak pedig ebben a térségben sokszor kell embereket felkutatni, kutyákkal keresni vagy magasból, sziklaperemről, párkányokról menekíteni valakit. A Cserhát Mentőkutyás Egyesület tagjai egy másik társadalmi szervezet, az Ipoly-völgyi Lovas Diák-sportegyesület Csitár-Nógrádgárdonyban található csarnoképületén kezdtek gyakorolni az utóbbi hetekben, hogy éles helyzetben gyorsan tudjanak cselekedni.

A kutyákat is felviszik

A kötélpálya építéséhez sem kell túl messzire utaznia a mentőcsapatnak: a népdalban is megénekelt „Csitári hegyek” oldalában ugyanis egy rég felhagyott homokbánya található, amelynek meredek partfala tökéletes terepet biztosít a mentési feladatok tanulásához. A kiképzésen a tagok mellett az egyesület mentőkutyái is új kihívás elé kerültek, hiszen csendben kell tűrniük, hogy egy speciális szállítózsákban, kötelek és csigák segítségével a magasba emeljék őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik