Belföld

Szigorítana a Fidesz a bajai videó miatt

rogán antal (rogán antal, )
rogán antal (rogán antal, )

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset.

Az Országgyűlésnek még hétfőn benyújtják a várhatóan decemberben hatályba lépő Btk.-módosítási javaslatukat, amely alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető – ismertette az indítványt Rogán Antal. Hozzátette, a gondatlanságot is szankcionálnák.

A “bizonyítékhamisítási botrány” mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését, ezért “nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon” – indokolta javaslatukat a frakcióvezető. Szerinte aki nem támogatja majd az előterjesztést az Országgyűlésben, az “rosszban sántikál”.

A hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó a bajai időközi választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány, az azon szereplők megrendezett helyzetet játszottak el a megismételt önkormányzatiképviselő-választás után. A Fidesz feljelentést tett, a Hvg.hu főszerkesztője lemondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik