Belföld

Behavazott: fehér a táj nyugaton – Fotók!

Szerda reggelre fehérbe öltözött a hegyvidék a Soprontól 50 kilométerre fekvő osztrák Schneebergen.

A hegységben lévő webkamerák fekete-fehér képeket készítettek szerdán reggel, mivel idén másodszorra is leesett a hó. A fehér hósipkák a határ menti városokból is láthatók, ha jók a légköri viszonyok.

A Puchberg am Schneeberg település mellett húzódó hegyvidéken meglehetősen zord körülmények uralkodnak: a hőmérséklet fagypont alatt volt hajnalban, s 40-50 kilométer/órás széllökéseket mértek.

(fotó: schneeberg.tv)

Ez már a „második hótakaró”

Korábban már írtunk az első havazásról, akkor pár centiméter friss hótakaró borította a hegytetőt, ám hazánk területén még akkor sem hulott hó. Erről szóló cikkünket itt találja.

A hegycsúcs jelenleg ködbe burkolózik, de a webkamerák felvételein azért jól látszik, a párcentis fehér takaró, annál is inkább, hiszen némelyik berendezés lencséjét is beterítették a hópelyhek.

(fotó: schneeberg.tv)

Hóvihar tombolt Európában

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy Németországban, valamit Ausztria nyugati területein komoly hóvihar tombolt, mely megbénította a közlekedést. Iskolákat zártak be ideiglenesen, valamint több mint 20 ezer háztartás maradt áram nélkül. A tél tehát már októberben beköszöntött sógoréknál, hazánkban egyelőre nincs hófödte terület.

Az első hó Magyarországon általában a Kékestetőn jelenik meg, hiszen ez hazánk legmagasabb pontja. Szerdán reggel a vidék ködbe burkolózott, s láthatóan csak az eső csöpörgött. A hófödte magyar táj látványa még várat magára, az elkövetkező napokban ugyanis 13-20 fok között alakul a nappali hőmérséklet.

Mikor volt a legkorábbi hóesés?

Budapesten és az egész Dunántúlon 2003. október 23-án érkezett a legkorábbi hó (és utána sok helyen megmaradt, a még levelekkel borított fákon is), és volt olyan év, amikor március 31-én is havas volt a főváros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik