Belföld

Az Együtt-PM választásra buzdítja a kivándorolt magyarokat

Jávor Benedek (Jávor Benedek)
Jávor Benedek (Jávor Benedek)

Internetes kampányt indít az Együtt-PM választási szövetség a külföldön tartózkodó magyarok szavazókedvének növelésére. A Fidesz reagált: eddig is a szavazhattak a külföldön élő magyarok, a külképviseleteken.

Az Együtt-PM ellenzéki párt kezdeményezéséről Jávor Benedek, a szövetség társelnöke számolt be szombaton Budapesten újságíróknak. A politikus az elmúlt évek egyik legtragikusabb jelenségének nevezte, hogy sok százezer magyar, nagyrészt fiatalok hagyták el Magyarországot, mert úgy érezték, itt nem tudnak boldogulni, családot alapítani.

Másodrendű állampolgárok?

Jávor Benedek szerint a kormány az említetteket másodrendű állampolgárként kezeli azzal, hogy számukra nehezebbé tette , hogy részt vegyenek a választáson, mint a határon túl élő kettős állampolgároknak.

Elmondása alapján ugyanis míg egy külföldi városban élő kettős állampolgár levélben is szavazhat, addig az ott munkát vállaló magyarok csak a külképviseleten adhatják le voksukat.

Internetes kampánnyal segítenék a szavazásban a kivándoroltakat

Az Együtt-PM társelnöke ennek ellenére azt kérte a Magyarországról elköltözötteket, hogy az adminisztrációs nehézségek ellenére is éljenek választójogukkal. Közölte, az érintetteket mostantól egy internetes kampánnyal segítik abban, miként szavazhatnak.

Fidesz: hamis az állítás

A kormánypárt rövid időn belül reagált Jávor Benedek nyilatkozatára. Sajtóirodájuk közölte a bajai hamisítás után újabb hamis állításokkal próbálkozik a bukott baloldal. Ezúttal már a jövő évi lehetséges választási vereségét magyarázza előre és ehhez a külhoni magyarokat használja fel.

A külföldön élő magyar állampolgárok eddig is a külképviseleteken szavaztak és ezután is így fognak. A magyar választási eljárási szabályok az európai gyakorlattal összhangban biztosítják a választójog gyakorlását valamennyi magyar állampolgár számára. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok – ahogy az Európai Unióban tagállamainak többségében is – levélben is szavazhatnak – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik