Belföld

Zebegény a legvirágosabb magyar falu

virágos magyarország (virágos magyarországért, legvirágosabb falu, zebegény, )
virágos magyarország (virágos magyarországért, legvirágosabb falu, zebegény, )

A festői település nyerte a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny fődíját. A városok között idén Gyula lett az első.

A díj elnyerése azt jelenti, hogy ez a két település képviseli Magyarországot jövőre az európai megmérettetésen. Hutter Jánosné polgármester alig győzte felsorolni, hogy mi mindent kaptak még a Gyulán rendezett díjátadón a kitüntető cím mellé. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. fél-félmillió forintot adott Zebegénynek, hogy jövőre még szebbé, virágosabbá varázsolhassák a községet, de magáncégek felajánlásai alapján kaptak még háromszázezer forint értékű tervezési lehetőséget, egy nagy teljesítményű fűkaszát, ezer darab egynyári palántát, ötven díszcserjét, műtrágyát, virágpermetet és a Kertbarát Magazin egyéves előfizetését is átvehették.

 

Fotó: MTI, Matusz Károly

Sokan pályáztak

Az idén huszadik alkalommal meghirdetett felhívásra 299 település jelentkezett, a résztvevők száma a tavalyi megmérettetéshez képest nőtt. A Virágos Magyarországért két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel. A versenyt minisztériumok, az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor két település részére ajánlott fel díjat.

Pontoztak a szakemberek

Május végéig nevezhettek az önkormányzatok, írásos bemutatkozó anyagokkal és fotókkal, melyek hamarosan megtalálhatók lesznek a mozgalom honlapján, a viragosmagyarorszag.itthon.hu-n. A benevezett településeket a szakemberekből álló területi zsűrik 2013 nyarán keresték fel. Pontozták a zöldfelületek minőségét és rendezettségét, de figyelembe vették az önkormányzatok és a helyi lakosság részvételét is a környezet szépítésében.

Európai versenyben

A legszebb város és falu indulhat a következő európai versenyen. Tavalyi eredményük alapján idén Hévíz és Csopak készül a találkozóra. 2014-ben pedig Százhalombatta lesz a házigazdája az Európai Virágos Városok Versenyének, mert azt követően, hogy 2011-ben megnyerte a hazai versenyt, a következő évi nemzetközi megmérettetésen ezüst fokozatot ért el, majd az Entente Florale Europe szervezőbizottság őket választotta a díjkiosztó helyszínéül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik