Belföld

Újjászületik Zebegény híres festőjének háza

A megújult Szőnyi István Emlékmúzeumot a festő lánya nyitotta meg.

A több mint száz éves parasztház és a modern műteremház felújításához a kulturális kormányzat jelentős összeggel járult hozzá. A Nemzeti Kulturális Alap ( NKA) miniszteri keretéből biztosított összeggel tetőtől talpig újjászülethetett a régi épület. A legnagyobb változásokat a látogató az elegánssá alakított fogadótérben és a korábban vetítőként működő új kiállítószárnyban észlelheti.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató, Szentendre kulturális és turisztikai vezetője, valamint Beer Miklós váci megyéspüspök.

Ki volt Szőnyi István?

SZŐNYI ISTVÁN (1894-1960) a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Első korszakának lezárásaként remekművek sorozata született, már zebegényi témákkal: a “Zebegényi temetés”, a “Behavazott falu” stb. Festészetét a varázsos szépségű táj, a faluban élő emberek ihlették. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum, 2013-tól a szentendrei Ferenczy Múzeum tagintézménye.

Szőnyi Zsuzsa a múzeumnak ajándékozta édesapja képeiből álló gyűjteményét és férje, Triznya Mátyás festőművész hagyatékát. A felújított múzeum ezeknek a műveknek a bemutatásával nyitja meg kapuit. A Triznya Mátyás – Szőnyi Zsuzsa Emlékszobában megismerhetik a látogatók az 1949-ben Rómába emigrált házaspár életútját, Triznya Mátyás legjelentősebb festményeit, Szőnyi Zsuzsa írói munkásságát és a híres Triznya-kocsma atmoszféráját is felidézik a kiállított fotók, tárgyak. A kiállítótérben folyamatosan vetítik a Szőnyi Istvánról és Szőnyi Zsuzsáról készült filmeket.

Ez a ház nemcsak hagyományos értelemben vett múzeum, hanem több annál. Az alapítók célja az volt, hogy minél hűségesebben őrizzék meg és mutassák be a Szőnyi-műveket, és azt a miliőt, azt a környezetet, ahol a művek születtek. Így a múzeumlátogatóknak abban a ritka élményben lehet részük – a szép Szőnyi kollekció megtekintésén kívül -, hogy beléphetnek egy már nem létező világba, megismerhetik a műhely, a műterem – nézőktől egyébként elzárt – relikviáit.

A kiállítások megtekinthetők hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik