Belföld

Sződliget megmenekül

árvízvédelmi gát szentendrén (mobilgát, árvíz)
árvízvédelmi gát szentendrén (mobilgát, árvíz)

Egyetlen ház tulajdoni lapjára sem kerül rá többé, hogy árvizes területen épült.

Még októberben elkészül az árvízvédelmi gát, amit a Dunához közel eső házak tulajdonosai fogadnak a legnagyobb örömmel. Júniusban a part közelében épült Viktor Speciális Otthon lakóit hetekre ki kellett telepíteni a rendkívüli áradás miatt. Akkor egy ország figyelte a Sződligetről érkező híreket, de azt csak kevesen tudták, hogy pont a gátépítés finisében szakította meg a munkát a folyó.

Nagyvízi meder eljárás

Juhász Béla polgármester örül, hogy többé nem lesznek veszélyben a házak, de annak még inkább, hogy 320 ingatlan tulajdonosa fellélegezhet: nem minősíthetik át otthonaikat árvizes területre épült ingatlanná. Egy 2008-ban meghozott, majd a heves lakossági és önkormányzati tiltakozás hatására átmenetileg felfüggesztett rendelkezés értelmében ugyanis a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai megkezdték a Duna, az Ipoly és a Zagyva mentén épült településeken az úgynevezett nagyvízi meder kijelölését. Ez azt jelentette volna, hogy akár egy település központját is olyan területté lehet nyilvánítani, amit árvízkor rendszeresen elönt a folyó. Ha ez megtörtént volna, az ingatlanok értéke lezuhan, az épületekre felvett jelzáloghitelek visszafizetési feltételei megnehezednek, a társaságok pedig azonnal felmondták volna a biztosításokat.

Fotó: MTI, Máthé Zoltán

Megnyugodnak a tulajdonosok

– Sződliget tehát annak is örül, hogy többé nem jön be a víz, de leginkább annak, hogy akkor is megmarad a belterületi ingatlanok értéke, ha egyszer valaki folytatni kívánná a nagyvízi meder eljárást – mondta Juhász Béla. – Az itt élő családok egyharmadát érintette volna hátrányosan az átsorolás, de a gát átadásával megszűnik ez a fenyegetettség – tette hozzá a polgármester.

A nyári árvíz három héttel hátráltatta az építkezést, de október 25-én így is megkezdődik a gát műszaki átadása. A kivitelezők már a tereprendezésnél tartanak, szerelik a műszaki berendezéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik