Belföld

Életfogytiglant kapott a vadászpuskás gyilkos

Csütörtökön kezdi tárgyalni és váratóan jogerős ítéletet hoz a Győri Ítélőtábla annak a presszósnak az ügyében, aki tavaly áprilisban egy vita miatt két embert lelőtt sörétes puskával.

Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetést szabott ki a Győri Ítélőtábla csütörtökön arra a presszósra, aki tavaly áprilisban egy vita miatt két embert lelőtt sörétes vadászpuskával a kisalföldi megyeszékhelyen.

Zólyomi Csilla tanácsa ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Győri Törvényszék áprilisban hozott ítéletét, amely nem jogerősen életfogytiglanra ítélte a férfit azzal a kitétellel, hogy a vádlott a legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Ezzel a bíróság sem a tényleges életfogytiglan kiszabását kérő ügyészi, sem a felmentést vagy enyhítést kérő védői indítványnak nem adott helyt.

Előbbit azzal utasította el, hogy Póczi Lajos büntetett előéletű volt ugyan, de jóval kisebb súlyú ügyekben – kábítószer, illetve ittas járművezetés miatt – ítélték el, a történtek idején rendezett családi életet élt, tettének elkövetése után azonnal átadta az egyik szemtanúnak a gyilkos fegyvert, maga hívta a rendőrséget, kérve azt is, riasszák a mentőket.

A férfi ügyvédjének – jogos védelmi helyzet megállapítását kérő – indítványa kapcsán az ítélet azt emelte ki: ennek kimondásához jogtalan támadásnak kellett volna érnie a presszóst, de ez nem történt meg, ugyanakkor a vádlott önmaga lépett a jogtalanság talajára, például akkor, amikor a vele vitába szálló két férfi kocsijába rúgott.

A bíróság szerint a vita közben döntött úgy a presszós, aki már megtöltött puskával várta a vele szóváltásba keveredőket, hogy lő, így a cselekmény előre kiterveltsége nem állapítható meg.

(A gyilkossági helyszín Győrben, tavaly áprilisban. fotó: Sipos Kata)

Elmondta, a férfi egy előző esti, presszójában dulakodásig fajuló szórakozás után korántsem csitítólag lépett fel. Ezt mutatja a későbbi sértettek egyikével folytatott telefonbeszélgetés tartalma és az, hogy csőre töltött puskával várta a két férfit.

A szélvédőn át lőtte agyon a menekülőt

Tavaly áprilisban két vendéget, a viselkedésük miatt kitettek a presszóból. vasárnap délelőtt visszatértek, hogy számon kérjék az incidenst. Így kezdődött a konfliktus a Bercsényi ligetben lévő szórakozóhelynél. A tulajdonos a fenyegetésre egy sörétes puskával válaszolt: egyiküket mellbe lőtte. A másik férfi autóval próbált elmenekülni, ő a szélvédőn keresztül kapta a golyót

Ajánlott videó

Olvasói sztorik