Belföld

Komoly havazás és nyári forróság a Kisalföldön

Tavaly októberben hó borította az ország egy részét, idén 26 foknak és szikrázó napsütésnek örvendhettünk.

Idén eddig nem lehetett panaszunk, igencsak elkényeztetett bennünket az októberi időjárás. A nemzeti ünnepen, szerdán 26 fokot is mértek az ország egyes részein. Pólóban, rövidnadrágban indulhattunk kirándulni, munkába és az ünnepségeken sem kellett szoborrá fagynunk.

Az Időkép adatai szerint szerdán, a délutáni órákban Közép-Magyarországon volt a legmelegebb: 25-26 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Az előrejelzések alapján a jövő hét elejéig élvezhetjük a langyos őszi napsugarakat, csak ezután hűl le az idő.

(2013-ban a nemzeti ünnepen szinte nyári idő tombolt az országban)

Tavaly nem volt ekkora szerencsénk, hiszen október végén helyenként már 15 centis hótakaró borította a tájat hazánkban. „Nulla fokkal és nagy intenzitással kopogtatott be városunk ajtaján a fehér csapadék, mely néhány óra alatt teljesen új köntösbe öltöztette Győr utcáit. Járdasöprés, autótakarítás és persze feltorlódott kocsisorok – ez a reggeli csúcsforgalomban a Kisalföld több pontján is érzékelhető volt” – írtuk nagyjából egy évvel ezelőtti cikkünkben.

(Havazás 2012. október 29-én Győrben. Fotó: Sipos Kata)

15 centis hó hullott

Sopronnál, a Kurucdombi meteorológiai állomáson 8 centiméteres hótakarót regisztráltak, míg Brennbergbányán 15 centi friss hó hullott 2012 október 29-ére. Ekkor az ország más részein, például Szombathelyen és a Bakonyban is kialakult néhány centis, összefüggő hótakaró. Az eddigi rekordot a 2003-as hazavás tartja, ekkor ugyanis 28 centis hóréteg borította Sopront a nemzeti ünnepen.

Az Oxygen Hírügynökség videóján jól láthatók a 2012 októberében kialakult állapotok:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik