Belföld

Javaslatokat várnak a Bessenyei-díjra

Kik kapják az idén az ötszázezer forintos pénzjutalommal járó művészeti kitüntetést?

Bessenyei-díj 2014

A plakettal ötszázezer forint pénzjutalom jár (Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

November elsejétől várja a javaslatokat a vásárhelyi önkormányzat a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj jelöltjeire. A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről, Hódmezővásárhely szülöttéről és díszpolgáráról elnevezett kitüntetést minden évben, a magyar kultúra napján adományozzák oda egy amatőr vagy hivatásos előadóművésznek és egy művészeti csoportnak. Az díjra érdemesnek gondoltak nevét a főjegyzőhöz kell eljuttatni levélben, vagy elektronikus úton.

Az eddigi díjazottak

A díjat 2008 tavaszán alapította a város. Célja Bessenyei Ferenc emlékének ápolása, szellemiségének, értékrendjének megőrzése, egyúttal a kiemelkedő tehetségű előadók szakmai és anyagi elismerése. A kitüntetést először, 2009-ben Kónya Kriszta énekművész, a Szegedi Nemzeti Színház énekese, a Péczely Attila művészeti iskola magántanára kapta.

Az elsők díjazott csoport, a Kankalin Néptáncegyüttes. (Forrás: Kankalin Néptáncegyüttes/Komlósiné Kiss Klára)

Csoportos kategóriában először 2010-ben ítélték oda a díjat. Akkor a Kankalin Néptáncegyüttes kapta, mely a több mint ötven éves múltja során a környék népzenei és tánchagyományainak egyik legelkötelezettebb őrzőjévé vált. Az egyéni kategória díját a magyar és a nemzetközi komolyzenei élet ismert és elismert szólistája, Liszt Ferenc munkásságának egyik legnagyobb ismerője, Hegedűs Endre zongoraművész kapta.

Két évvel ezelőtt mindkét díjat komolyzenészeknek ítélték oda; Zoltán Péter klarinétművész-tanárnak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar fúvósának és vásárhelyi kollégáinak, a több mint harminc éve működő Városi Fúvószenekar zenészeinek.

Idén Jordán Tamás kapta a Bessenyei-díjat (Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

2012-től a díjat a város és az ország határain túl élő, dolgozó művészek is megkaphatják. Az első, nem vásárhelyi díjazott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a magyar irodalom számtalan nagy szerepének megformálója, Bessenyei egykori közeli kollégája Bitskey Tibor volt. A színész mellett díjat kapott a Fandante Kamarakórus, melynek tagjai nemcsak Vásárhely gazdag zenei hagyományainak ápolói, a klasszikus és a kortárs zene kiemelkedő előadói is.

Idén is egy színészt, Jordán Tamást tüntették ki a plakettel. A Nemzeti Színház egykori igazgatója, aki kiváló barátságot ápolt Bessenyei Ferenccel, vásárhelyi helyőrségi zenekarral, a városi rendezvényekről elmaradhatatlan katonazenészekkel közösen kapta meg az elismerést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik