Belföld
Eifert-Janos-tarlatvezetes(960x640).jpg (eifert jános, tárlat, tárlatvezetés, )

Díszpolgárrá avatják Eifert Jánost

Frankó Máté
Frankó Máté

2013. 10. 10. 13:17

Ő lesz az egyetlen vásárhelyi fotóművész, aki még életében ilyen kitüntetésben részesül.

Pénteken reggel nyolckor a Városháza dísztermében a közgyűlés díszpolgári címet adományoz Eifert János fotóművésznek. Lucien Hervén kívül még egyetlen vásárhelyi fotós sem részesült ilyen elismerésben.

Életútja

Eifert 1943-ban született Hódmezővásárhelyen. A pályáját táncosként kezdte. A középiskola után a Honvéd Táncegyüttes tagja lett, itt – a csoport külföldi turnéi során – kezdett el fényképezni. A hetvenes évektől kezdve mint fotóriporter, majd mint képszerkesztő dolgozott különböző lapoknál.

Eifert-Janos(650x433).jpg (eifert jános, az év természetfotósa)Eifert János fotóművész a képekről beszél az Év természetfotósa 2012 pályázat díjátadó ünnepségén (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

A nyolcvanas években már a magyar fotóművészet egyik kimagasló alakjaként tartották számon. Képeivel, diaporáma előadásaival bejárta egész Európát. Munkáit bemutatták többek közt az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. Kétszáz önálló, hétszáz csoportos kiállításon szerepelt képeivel, de munkái a legnagyobb magyar közgyűjteményekben is megtalálhatóak.

Ötvenéves pályája során számos hazai és nemzetközi elismerést szerzett. Több rangos fotós szövetségnek a tagja. Szakíróként, szakelőadóként is ismert.

Munkái

Legismertebb képeit a „Test” ,a „Tánc” és a „Természet” kulcsszavak jellemzik, ugyanakkor művészi stílusát nehéz lenne meghatározni. Alkotásaiban leginkább a természetes formák, valamint a mozgás fotografikus leképezésére törekszik.

Eifert-Janos-tarlatvezetes(650x433).jpg (eifert jános, tárlat, tárlatvezetés, )Tárlatvezetésen a Ars Poetica – Ötven év fotográfiái című életmű-kiállításán (Fotó: Alföldi Galéria)

Két határozott irány van az életemben: egyrészt a megörökítés, a fényképezés tárgyilagossága, egyfajta dokumentarista őszinteség, ugyanakkor egy új világ teremtése – fogalmazta meg egyszer saját művészetét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.