Belföld

Díszpolgárrá avatják Eifert Jánost

Eifert-Janos-tarlatvezetes(960x640).jpg (eifert jános, tárlat, tárlatvezetés, )
Eifert-Janos-tarlatvezetes(960x640).jpg (eifert jános, tárlat, tárlatvezetés, )

Ő lesz az egyetlen vásárhelyi fotóművész, aki még életében ilyen kitüntetésben részesül.

Pénteken reggel nyolckor a Városháza dísztermében a közgyűlés díszpolgári címet adományoz Eifert János fotóművésznek. Lucien Hervén kívül még egyetlen vásárhelyi fotós sem részesült ilyen elismerésben.

Életútja

Eifert 1943-ban született Hódmezővásárhelyen. A pályáját táncosként kezdte. A középiskola után a Honvéd Táncegyüttes tagja lett, itt – a csoport külföldi turnéi során – kezdett el fényképezni. A hetvenes évektől kezdve mint fotóriporter, majd mint képszerkesztő dolgozott különböző lapoknál.

Eifert János fotóművész a képekről beszél az Év természetfotósa 2012 pályázat díjátadó ünnepségén (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

A nyolcvanas években már a magyar fotóművészet egyik kimagasló alakjaként tartották számon. Képeivel, diaporáma előadásaival bejárta egész Európát. Munkáit bemutatták többek közt az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. Kétszáz önálló, hétszáz csoportos kiállításon szerepelt képeivel, de munkái a legnagyobb magyar közgyűjteményekben is megtalálhatóak.

Ötvenéves pályája során számos hazai és nemzetközi elismerést szerzett. Több rangos fotós szövetségnek a tagja. Szakíróként, szakelőadóként is ismert.

Munkái

Legismertebb képeit a „Test” ,a „Tánc” és a „Természet” kulcsszavak jellemzik, ugyanakkor művészi stílusát nehéz lenne meghatározni. Alkotásaiban leginkább a természetes formák, valamint a mozgás fotografikus leképezésére törekszik.

Tárlatvezetésen a Ars Poetica – Ötven év fotográfiái című életmű-kiállításán (Fotó: Alföldi Galéria)

Két határozott irány van az életemben: egyrészt a megörökítés, a fényképezés tárgyilagossága, egyfajta dokumentarista őszinteség, ugyanakkor egy új világ teremtése – fogalmazta meg egyszer saját művészetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik