Belföld

Keresik a halálra vert fiú támadóit

A szülők nem nyugodtak bele, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást azzal, hogy fiuk részegen elesett. Bizonyítékokat kerestek, és most újraindul a vizsgálat.

2012 január 22-én a 25. születésnapját ünnepelte a győri Bán István egy szórakozóhelyen, amikor megtörtént a tragédiához vezető dulakodás. Az utcán egy másik társaság támadt a fiúra, a verekedés közben földre lökték és beverte a fejét a járdaszegénybe.

Életet mentett a halálával

Öt embernek ajánlották fel a szerveit a szülei.

Nyolc nappal ezután István meghalt; rendőrségi vizsgálat indult az ügyben, de nem tudták megállapítani, hogy a fiút ki ütötte meg, és hogy egyáltalán a verekedés miatt esett-e el. A nyomozást így lezárták, ám a szülők ebbe a mai napig nem tudtak belenyugodni: több hónapos procedúra után úgy tűnik, sikerült elérniük, hogy a bíróság foglalkozzon az üggyel –írja cikkében a Bors.

(fotó: Bors)

„Felháborító, hogy nem vették komolyan a fiam halálát”

Az elhunyt fiú családja pótmagánváddal élt, a bíróság pedig jóváhagyta a kérelmet, novemberre két tárgyalási napot tűztek ki. Ide két vádlottat is beidéztek, ám István édesapja szerint elkeserítő és felháborító, hogy neki kellett harcolnia azért, hogy fia tragédiája egyáltalán eljusson a bíróságig. Úgy érzi, a rendőrség nem vette komolyan ezt a súlyos esetet.

“A feltételezett támadóval már találkoztam korábban, a tanúvallomások alapján ő ütötte meg a fiamat. Akkor azt mondtam neki, hogy élje az életét, amíg teheti, mert börtönbe juttatom. A srác persze mindent tagadott, de éreztem rajta, hogy hazudik” – nyilatkozta a Borsnak idősebb Bán István.

Rendőrség: „Ittasság miatt esett el”

A rendőrségi nyomozást lezáró határozatban az állt, hogy „Dulakodás és lökdösődés során néhai Bán István ismeretlen körülmények között földre zuhant és koponyáját a járdaszegélybe beverte. Bán István feltételezhetően it­tas­sága miatt esett el”.

Ezzel szemben az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint „nem zárható ki, hogy Bán István az arcán lévő sérülések ­következtében megszédült, egyensúlyát vesztette, majd akár rövid időre eszméletét vesztette”.

Belebetegedtek fiuk halálába

A férfi édesapja elmondta: nincs nap, mikor ne gondolnának néhai gyermekükre. “Okos fiú volt, tele tervekkel; teljesen belebetegedtünk a halálába, de próbálunk értelmet adni az életünknek. Ha elítélnék a bűnöst, s megkapná méltó büntetését, az valamennyire elégtételt jelentene” – tette hozzá az édesapa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik