Belföld

130 tonna illegális élelmiszert találtak

elelmiszer(1)(960x640).jpg (élelmiszer, vásárlás, )
elelmiszer(1)(960x640).jpg (élelmiszer, vásárlás, )

Az átcsomagoló raktárban a többi között lencsét, tarkababot, sárgaborsót, árpát, szezámmagot, aszalt gyümölcsöket, mákot találtak a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának szakemberei.

Az összesen 130 tonna, nem nyomonkövethető élelmiszerre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti, nyilvántartásba nem vett raktár ellenőrzésénél találtak, amelyre egy iparterületen, belső adatgyűjtés során bukkantak.

Az élelmiszerek a világ különböző pontjairól, például Kínából, Ukrajnából, Etiópiából, Törökországból, Bolíviából, Vietnamból, az Amerikai Egyesült Államokból, Grúziából származtak. A termékek túlnyomó részének eredetét nem tudta hitelt érdemlően igazolni az élelmiszer tulajdonosa.

A közlemény szerint az ellenőrzés során a szakemberek egyebek mellett azt is megállapították, hogy a 25 kilós zsákos kínai őrölt paprikát 500 és 250 grammos zacskókba csomagolták át. Ezeken jelölés nem volt, csak néhány zacskón piros-fehér-zöld szalag.

A közlemény szerint a szakemberek a teljes mennyiség forgalmi korlátozását rendelték el, a nem nyomonkövethető termékek emberi fogyasztásra biztosan nem értékesíthetők.

A vizsgálat még folyamatban van, de a vállalkozó akár több tízmillió forintos bírságra is számíthat – közölte a Nébih.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik