Belföld

Nincs limit, 320-szal autópályán

Németország után, máshol is megpróbálkoznak a sebességhatár nélküli sztrádával.

Európában talán Németország az a hely, ahol a legélvezetesebb az autópályás közlekedés. Nemcsak azért, mert az utak kiváló minőségűek és az úthálózat is sűrű, hanem egyes szakaszokon sebességhatár nélkül száguldozhatunk. Európában ez az egyetlen hely, ahol a 130-as sebességhatárt át lehet lépni a sztrádán, felső határ nincs – persze ott is vannak szakaszok, ahol lassítani kell.

Egy évig nyomható tövig a gáz

Hamarosan egy másik országban is lesz erre lehetőség, bár ehhez kissé messzebbre kell menni, gyakorlatilag másik kontinensre. Ausztráliában 2014-től a Stuart Highway-en száguldozhatnak kedvükre az autósok, ám egyelőre csak egy éves próbaidőben. A limitet a 3000 kilométeres autópálya töredékén, 200 kilométeres szakaszon törlik csak el, máshol tartani kell a 130-as előírt tempót – írja a hvg.hu.

Európában gyorsnak számítunk

Ugyan hazánkban a megengedet legnagyobb tempó 130 minden autópályán, bizonyára sokak fantáziáját megmozgatta már, hogy milyen lenne Magyarországon az eltörölt sebességhatár. Az európai adatokat összevetve elmondható, hogy a „gyors” országok közé tartozunk, hiszen vannak államok, ahol 120, vagy csak 110 a maximum a sztrádán, ráadásul az esetek egy részében nálunk fejlettebb országokról beszélhetünk.

Itt 130 is túl gyors

Csak 110, illetve 120 km/h a megengedett maximum: Albániában, Belgiumban, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Fehéroroszországban, Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Lettországban, Portugáliában, Ukrajnában.

Svédország: kis forgalom, lassú tempó

A skandináv országban öröm az autózás a sztrádán, mivel a jó minőségű, széles utakon nagyon alacsony a forgalom, ennek ellenére nem lehet loholni: maximum 110 kilométer/órás sebességre köteleznek a szabályok. Norvégiában még ennél is lassabban, mindössze 100-as tempóval haladhatunk.

Többszázezer is lehet a bírság

A gyorshajtást minden országban máshogyan büntetik. Ausztriában nem ajánlatos padlógázzal közlekedni, mert a gatyánk is rámehet. Több mint 2000 euróba kerül az előírt sebességnél 50-nel gyorsabban menni.

Franciaországban szintén nem ajánlatos ezzel kísérletezni, itt 1500 euró a büntetés ugyanezért, a legnagyobb szigor Nagy-Britanniában van: 2800 eurónál kezdődik a bírság.

A legolcsóbb európai ország talán Macedónia ebben a kategóriában, itt 45 eurót kell fizetni gyorshajtásért. További érdekes adatokat itt olvashat az Európában alkalmazott bírságokról!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik