Belföld

Ipsos: 44 százalék kormányt váltana

parlament (parlament)
parlament (parlament)

A magyarok 29 százaléka véli úgy, hogy 2014 után is maradnia kell a kormánynak, 44 százalék változást akar - derül ki az Ipsos felméréséből.

Az elemzés összegzésében az olvasható, hogy megállt a Fidesz elmúlt negyedévi „felfelé araszolása”, a szeptemberi 27 százalék után most 26 százalékos a választókorú népességen belüli tábora. A második helyen tartózkodó MSZP valamelyest növelte a támogatottságát, a múlt havi 14-ről 16 százalékra. A Jobbik tartja a harmadik helyet és híveinek száma sem változott, 6 százalékon áll.

Az Együtt-PM tábora az Ipsos szerint némileg bővült, szeptemberben 3 százalékot ért el, most 4 százaléknyian állnak mögötte. A DK támogatóinak aránya az idei évben állandósulni látszó 1 százalékról előbb 2, most 3 százalékra nőtt. Az LMP az előző választások óta eltelt időszak leggyengébb eredményét érte el, jelenleg a szavazásra jogosultak 1 százaléka nevezte meg első számú kedvenceként.


Fotó: Neményi Márton

A pártoktól távolságot tartók csoportja 42 százalékos, és magában foglalja a 12 százaléknyi bizonytalant, a 8 százaléknyi rejtőzködőt, valamint a 22 százaléknyi teljesen passzív választópolgárt – állapította meg az Ipsos. A biztos pártválasztók csoportjában még most is viszonylag kevesen (34 százaléknyian) vannak, a választások előtt fél évvel szükségszerű figyelni a körükben mért adatokat. A Fidesz ebben a körben 49 százalékos, az MSZP – némileg erősödve – 28 százalékos.

A Jobbik nagyjából azonos szinten állt az elmúlt hónapokban, az aktív körben mért tábora ezúttal is 11 százalékos. A DK a biztos pártválasztók 4 százalékára számíthat, s ezzel közel került az 5 százalékos Együtt-PM-hez. Az LMP az eltökélt választói közegben is mindössze 1 százalékot ér el. Az Ipsos mérése alapján októberben a magyar választópolgárok 44 százaléka nyilvánította ki a kormányváltás iránti igényét, és 29 százaléknyian álltak ki amellett, hogy a mostani kabinetnek kellene maradnia a 2014-es választásokat követően is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik