Belföld

Elképesztő hibák a magyar kórházakban

Korhaz(960x640)(1).jpg (kórház)
Korhaz(960x640)(1).jpg (kórház)

Sok sebből véreznek az intézmények fejlesztési tervei is.

Sokkoló sterilizálási viszonyok uralkodnak a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban, ahol augusztusban nyolc koraszülött halt meg, egyelőre tisztázatlan okok miatt – írja a napi.hu. Az intézmény most hárommilliárdos EU-s fejlesztésre pályázik, de komoly hiányosságai vannak a tervezett beruházásnak, és ez a helyzet a többi 18, összesen 33,6 milliárd forint támogatásra pályázó egészségügyi intézményben is.

A lap emlékeztet: ezek a kórházak a szakállamtitkár által a napokban bejelentett TIOP 2.2.6. b infrastruktúra fejlesztésre szánt pályázati keret nyertesei.

A napi.hu összegzése szerint a pályázati anyagok és a megvalósíthatósági terv adatai csak ritkán stimmelnek. Gyakori az is, hogy a kockázatelemzések hiányosak. Egyes helyeknél nincsenek összhangban a tervezett kapacitások a kapacitásbefogadási kérelmekkel, illetve nyilatkozatokkal.

De nem csak ilyen problémákat talált az oldal. Akadt olyan helyszín, ahol szülőszobát terveztek vajúdó nélkül, vagy éppen szakrendelőt anélkül, hogy biztosítható lenne bennük az orvos–beteg négyszemközti beszélgetése. A hiánypótlásra való felszólításokból az is kiderül, hogy volt olyan tervkészítő, aki nem tudta, hogy a radiológiai helyiség falait nem elég 10 centisre tervezni.

További részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik