Belföld

Életveszélyes átjáró? Mondja meg a tutit!

Kérdőíven szeretnék felmérni a vasúti átjárók biztonságát és forgalmát, most Ön is elmondhatja tapasztalatait.

A GYSEV Zrt. Facebook oldalán hirdeti a felhívást, mely egy kérdőív kitöltésére szólítja fel a közlekedőket. Naponta szinte mindenki áthalad minimum egy, de akár több vasúti kereszteződésen is. Ezek beláthatóság és biztosító berendezések szempontjából is különböznek. Az űrlapon kitöltheti, hogy az Ön lakókörnyezetében található vasúti átjáró mennyire veszélyes, illetve biztonságos.

A kérdőívet itt találja!

Egyre több kereszteződés kap félsorompót és egyéb biztosító berendezést, ennek ellenére, a növekvő forgalom és az egyre nagyobb rohanás, stresz miatt sok gázolás történik. Az esetek többségében az autósok figyelmen kívül hagyják a figyelmeztető jelzéseket, s nem elég körültekintőek a vasúti kereszteződésekben, ebből adódik a balesetek zöme.

(fotó: Takács Zs.)

Minden évben többen meghalnak

2013-ban Győr-Moson-Sopron megyében történtek tragikus és szerencsés kimenetelű balesetek. Januárban Szombathely és Csorna között közlekedő vonat elé hajtott ki egy kamion Szil-Sopronnémeti vasútállomásnál. A sofőr súlyosan megsérült, a voant utasai kisebb karcolásokkal megúszták az esetet.

Júlisban egy vonat elé hajtó házaspár vesztette életét Sopron és Fertőszentmiklós között, egy vasúti átjáróban. A kocsi a fénysorompó tilos jelzése ellenére az átjáróba hajtott. A vonat maga alá gyűrte és 200 méteren tolta a személyautót, melynek mindkét utasa életét vesztette. A szerelvényen tartózkodók közül senki nem sérült meg.

Pár hete ugyancsak vasúti átjáróban történt baleset, ám szerencsés kimenetelű: egy személyautó hajtott motorvonat elé Jánossomorjánál.

Egy korább cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy vannak bizonyos időszakok, mikor szinte naponta elgázol valakit a vonat. Akkor egy mozdonyvetetőt is megkérdeztünk, aki a vasutasok szemszögéből mesélt a szörnyű tragédiákról. Sok áldozat önszántából lép a száguldó vonat elé. Erről bővebben itt olvashat!

Mint a grafikonon látható, a halálos balesetek száma 2004-2005 óta ugyan csökkent, ám a legutóbbi hat évben stagnáló tendenciát mutat. 1990-ben 160-an vesztették életüekt a síneken, napjainkra ezt az értéket a felére sikerült csökkenteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik