Belföld

A Fidesz a rezsit, a DK a focit védené

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

A Fidesz benyújtotta a rezsicsökkentés megvédéséről szóló nyilatkozat tervezetét, amiből a DK viccet csinált.

Benyújtotta a parlamentnek a Fidesz-KDNP a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozat tervezetét, amire a kormánypártok szerint az EU nyomásgyakorlása miatt volt szükség. A dokumentum felidézi, hogy a parlament 3 éve döntött az energiaárak befagyasztásáról, az elmúlt egy évben pedig megkezdte a magyarok “elviselhetetlen terheinek” enyhítését.

Erre azért volt szükség, mert 1994 és 1998 között a szocialista kormány a valós érték töredékéért privatizálta a közmű- és energiaszolgáltatókat. Az így döntő részben külföldi tulajdonba került cégek – Európában példátlan módon – az akkori kabinettől még garantált profitot is kaptak.

Ezen túl 2002 és 2010 között a szocialista kormányok a gáz árát 15-ször, a villamos energiáét pedig 9-szer emelték. Így az Európai Unióban a magyar családok fizették jövedelmükhöz képest az egyik legmagasabb árat az villamos energiáért és a gázért.

Utalva arra, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatban Brüsszel több kérdésre is választ vár a kormánytól, Rogán Antal és társai azt írták: az EU-s bürokrácia “előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni” Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve.

“A magyar Országgyűlés ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekinti, és a leghatározottabban visszautasítja” – rögzíti a tervezet. A dokumentum szerint a magyar parlament elvárja az EU-tól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, és a csaknem 2,5 millió magyar aláírásával megerősített döntést.

“A magyar Országgyűlés felszólítja Magyarország kormányát, hogy ne engedjen az európai uniós bürokrácia nyomásának, védje meg hazánk alapszerződésekben garantált jogait, és következetesen folytassa a rezsicsökkentés politikáját!” – zárul a dokumentum.

“A magyar futballnak a nemzetközi nagytőke és az európai szocialista-liberális-zöld-kommunista összeesküvésével szembeni megvédéséről” nyújtott be politikainyilatkozat-javaslatot a Demokratikus Koalíció (DK) a parlamentnek. Részletek itt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik