Belföld

Vissza a természethez: az Élni jó ház

Egy dalból született ötletből az egyszerűség, a közösség, az önellátás jegyében teremtett egy házat a semmiből egy szegedi lány és a barátai.

Egy színdarabot láttunk a lányaimmal évekkel ezelőtt a Kolibri Színházban, ahol kismacskák menekülnek meg, és utána azt éneklik: élni jó, élni jó, élni jó. Hazafelé menet a zengett az autó a daltól.” – innen jött az ötlet, meséli a szegedi, egykori színháztörténész Konkoly Edit, aki a Fejér megyei Szárra költözött, hogy barátaival létrehozza szinte a semmiből, rengeteg baráti munkával az Élni jó házat, amely egy modern kori visszatérés a természethez, az egyszerűséghez, a közösséghez.

A boldogabb élet és gyökerei

„A ház küldetése megmutatni, hogyan lehet egyszerűen és jól élni, közelítve az önellátáshoz, és mindezt közösségben. A tudatosan egyszerű élet nem új találmány. Gyökerei a 19. század közepére nyúlnak vissza, amikor  H.W. Thoreau saját kezűleg épített kunyhóban élt a Walden-tó partján. Azt ette főképp, amit a természetben talált. Sokat sétált, fizikai munkát végzett, és szemlélte a természetet. Úgy gondolta, hogy az emberi civilizációnak a természethez kell igazodnia. Követői között találjuk Mahatma Gandhi-t is, és ma az Egyesült Államokban körülbelül 40 millióan élnek hasonló elvek szerint, nem igazán törődve a fogyasztói társadalommal” – magyarázza a tudományos gyökereket Edit.

Ők is lányaival Szegedről a nagyvárosból költöztek Dunántúlra, ami gyökeres életmódváltást eredményezett. Edit ma már szinte mindenben felfedezi az élet szépséget, és nagyszerűségét. Egy házi készítésű sajtban, szappanban, egy üveg lekvár ízében, amelyet együtt főznek barátaival. Közben sokat nevetnek, történeteket mesélnek vagy csak egyszerűen szemlélődnek a természetben.

A ház

A házra legtöbben az interneten találnak rá. Az épület három különálló része elvileg tizenkét férőhelyes, de alkalmanként húsz-huszonöt ember is összegyűlik falai között. Hátul a kertben egy másik épületben Edit és a lányai élnek. A ház az év legnagyobb részében falusi szállásként funkcionál, amihez hozzátartozik a falusi vendégasztal is, ami azt jelenti, hogy akár tizenhat főnek is ételeket is készítenek. Egyébként a közösség jegyében az itteniek táborokat szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek.

Önellátás és iskola

Edit szívéhez a legközelebb a most elkezdődött Női Sátor kurzus áll, amely egy olyan egyéves iskola, ahol a nőket nemcsak gyakorlati dolgokra( pl. kenyérsütés, sajtkészítés, szappanfőzés, gyertyaöntés, szépítkezés és takarítás természetes, házi szerekkel ) tanítják meg egy pszichológussal és egy drámapedagógussal, hanem végső soron önismereti tanfolyam is.

A sváb faluban befogadták a közösséget. Editék azt szeretnék, ha a ház fő profilja a jövőben áttolódna a szervezet programok felé, amelyekben minden hozzájuk érkező megtalálja azt, amiért élni jó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik