Belföld

A többség nem szigorítana az abortusz szabályain

i love life (abortusz, )
i love life (abortusz, )

A Medián felmérése szerint a magyar felnőttek többsége nem támogatja az abortuszszabályok szigorítását.

A teljes lakosság 53 százaléka elfogadhatónak tartja a jelenlegi szabályozást, 18 százalék enyhítene rajta, és csak 13 százaléka szigorítana azon. A lakosság két százaléka semmilyen formában nem fogadja el az abortuszt, a többség a beavatkozás előtt kötelezően előírná a részvételt a fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos felvilágosításon.

A megkérdezettek tíz százaléka úgy vélte, több lett az abortusz az utóbbi években, pedig a valóság ennek az ellenkezője. 2011-ben kevesebb mint 40 ezer, tavaly 36 ezer 118 művi terhesség-megszakítást végeztek Magyarországon. (A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a csökkenő irányzat a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető, de a legjelentősebb mértékű a 30–39 évesek körében volt (7-8 százalék), míg a legkisebb változás a 40 év feletti és a 20 év alatti nők művi vetéléseinél észlelhető.)

A Patent Egyesületnek készített közvélemény-kutatás szerint sokkal többen vannak azok, akik engedélyeznék a gyógyszeres abortuszt, mint azok, akik betiltanák a tablettát. A terhesség gyógyszeres megszakítását csak a megkérdezettek tíz százaléka ellenzi, 76 százalékuk pártolná engedélyezését. Az egyetértők kétharmada társadalombiztosítási támogatást is indokoltnak tartana. A módszert még a rendszeresen templomba járó, vallásos emberek nagyobb része is elfogadhatónak tartja.

A Patent a kérdést azért tartja aktuálisnak, mert a „lopakodó propaganda lépésről-lépésre nehezíti el az abortuszhoz való hozzáférést”, pedig a kormánypárti szavazók közel 60 százaléka elégedett a jelenlegi szabályozással, és a Jobbik szavazók 52 százaléka is elfogadhatónak tartja a jelenlegi rendszert.

A műtétek nagy részét meg lehetne spórolni az abortusztablettával. A pirula orvosi felügyelet mellett a terhesség 8. hetéig tenné lehetővé annak megszakítását. Ez a módszer a tapasztalatok szerint jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét, mint a művi abortusz. Használatát mind a WHO, mind a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium támogatja. Alkalmazásáról idén tavasszal lángolt fel a vita, miután az megkapta a magyarországi forgalomba-hozatali engedélyt. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte: a készítmény alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért akkor a tabletta nem került forgalomba.

A Patent korábbi konferenciáján Rodica Comendant, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője azt mondta: nincs bizonyíték rá, hogy a biztonságos abortusz korlátozása növelné a születések számát. A WHO adatai szerint évente világszerte 42 millió abortuszt végeznek, ezeknek több mint fele nem biztonságos. Ennek következtében évente 47 ezer nő hal meg a világon.

Johanna Westeson, a Reprodukciós Jogok Központjának európai regionális igazgatója elmondta, az élethez való jog kapcsán még az emberi jogok nyilatkozatában is a születés szót használják. Vagyis a magyar alaptörvénnyel szemben a magzatot nem tekintik jogalanynak.  Az abortusz elérhetősége központi eleme a nők jogainak. Magyarországnak olyan szabályozásra van szüksége, amely a nőket nem degradálja a magzat egyszerű hordozójává, hanem a magzat mellett a nők és a gyerekek védelméről is szól. Ahogy fogalmazott, a nő nem egy húsdarab vagy tároló konténer.

Lapunk korábban „álruhában” térképezte fel, mire számíthat egy várandós nő, aki nem biztos abban, hogy meg szeretné tartani a gyerekét. Sokkoló riportunk, csak erős idegzetűeknek!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik