Belföld

Szex volt, nemzetgyalázás nem

Az érintett drámatanárok is megszólaltak a nagy port kavart szentesi diákszíndarab ügyében.

Az első felvonás

Még pénteken a Délmagyarország című napilap robbantotta ki a szentesi Horváth Mihály Gimnázium körüli botrányt. A lap arról írt, hogy több tanár is fegyelmit kapott az iskolavezetéstől, egy, a diákok által előadott, a mai magyar közéleti viszonyokat bíráló színdarab miatt. A cikk szerzője az igazgatót, Tóth Tamást is megkereste, ám az iskolavezető akkor nem akart reagálni az ügyre.

Egy nemzetgyalázó szexjelenet miatt büntetett

A direktor hétfőn mégis válaszolt. Egy közleményt adott ki, melyben helyreigazításra kérte az újságírót. Elmondta, nem adott fegyelmit a tanároknak, csak figyelmeztette őket az egyik, diákok által írt és előadott darab szexuális és nemzetgyalázó tartalma miatt.

“A magyarságot súlyosan sértő, annak nemzeti jelképét, a magyar nemzeti lobogót megbecstelenítő jelenetet adtak elő a diákok. Tételesen: a nemzeti lobogóval leterített asztalon közösült a szeretőjével (pontosabban imitálta a közösülést) Xy” – írta Tóth Tamás, hozzátéve a jelenet méltatlan az iskola és nemzet szellemi örökségéhez, egyúttal –a darab több másik szegmensével együtt – káros irányba terelheti a fiatalok pszichoszexuális fejlődését.

Nem érzik jogosnak a büntetésüket

Kedden két érintett drámatanár is megszólalt az ügyben. Ők is közleményt jutattak el a Délmagyarország szerkesztőségéhez, melyben leírják, nem tartják jogosnak a megbüntetésüket.

“Tagozatunk jó hírnevéért és az iskolánkért érzett felelősségünk, valamint szakmai becsületünk arra vezet bennünket, hogy kinyilvánítsuk: az ezen mondatokban foglaltakat, valamint magát az eljárást is több ponton és több okból erősen vitatjuk. (Tényleg trikolor drapéria borította az asztalt a darabban, de NEM magyar lobogó; és ez így volt az összes jelenetben, és azt jelezte, hogy ami az előadásban történik, Magyarországon történik. Az pedig egyáltalán nem igaz, hogy durva lett volna a jelenet, már csak azért sem, mert az előadók 18 éves diákok. A jelenetben minden szereplőn végig ruha volt; a játékmódhoz nem realisztikus, hanem a valóságtól eltartott formát választottunk – nem hangzott el prózai szöveg, mindvégig énekeltek a résztvevők” – írták a közleményükben, hozzátéve, szexualitás egy fontos kérdés a gimnazisták életében, mellyel igen is foglalkozni kell.

A két drámatanár közleményének teljes szövegét itt olvashatják

Ajánlott videó

Olvasói sztorik