Belföld

DK: meg kell változnia az oktatási rendszernek

A Demokratikus Koalíció Csongrád megyei szervezete úgy reagált a pedagógusnapi tüntetésre, hogya jelenlegi oktatáspolitika bebizonyította: nem működik az oktatási rendszer.

Szombat délután szerte az országban – Szegeden is a Városháza előtt – tüntettek a pedagógusok napján tanárok, hallgatói és szülői szervezetek „másfél millió gyermekért” a köznevelési törvény ellen. A demonstrálók azért tiltakoztak, mert szerintük a jogszabály  semmibe veszi a gyerekeket, a pedagógusokat; a szülőket.

A Demokratikus Koalíció és Csongrád megyei szervezete úgy reagált, hogy szolidáris az elégedetlen pedagógusokkal, szülőkkel, diákokkal. Úgy vélik: a jelenlegi oktatáspolitika bebizonyította nemhogy zavartalan, hanem nem működik az oktatási rendszer, amelyben az ott dolgozók és a diákok is kiszolgáltatottak. A Demokratikus Koalíció oktatáspolitikai programjának alapelvei szerint megváltoztatná az oktatási rendszert – közölték a Szeged24-gyel a Csongrád megyei szervezetnél.

Ezek szerint a DK azt vallja, hogy az oktatás nem az államé, és még kevésbé a kormányé, hanem a helyi közösségé, a diákoké, a tanulóké, a pedagógusoké, a szülőké. Éppen szerintük az iskolákat, az oktatást vissza kell adni a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak. Ahol pedig szükséges meg kell teremteni a kistérségi fenntartói rendszert.

A tiltakozókkal egyetemben a DK megszüntetné a Nemzeti Pedagógus Kart, amely szerintük pedagógusokat ellenőrző, függőségben tartó intézménye, és a párt kiáll a pedagógusok szakmai önállósága mellett.

 

A DK elutasítja a pedagógiai uniformizálását is a bürokratikus túlszabályozást. Ehelyett az innovatív pedagógiai munkát és a fejlesztésközpontú Nemzeti Alaptanterv helyreállítását támogatják.

A DK alapvető célnak tekinti a 18 évig tartó tankötelezettséget is, hogy minden diák szakképzettséget, vagy középiskolai végzettséget szerezzen. A párt a  tényleges tényleges esélyt teremtene a hátrányos helyzetű gyerekeknek, és megszüntetné a szegregációt, valamint az állami iskolákban a kötelező hit- és erkölcstanoktatást, mert szerintük a politikai, ideológiai nevelésnek nincs helye az iskolában.

A DK hazahozná a külföldre távozott fiatalokat, az vallja, hogy az államnak növelnie kell a felsőoktatásra fordítandó költségvetési összeget, mert ez az ország alapvető érdeke.

A DK szerint a szakképzésben is biztosítani kell a szaktudás megszerzését, megújítását,ezért helyre kell állítani a négyéves szakiskolát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik