Belföld

A bölcsődék miatt csatázik az MSZP és a Fidesz

A szocialisták kormányzásával ellentétben a Fidesz-kormány a gyermeket nevelőket nemcsak szavakban segíti – állítja a Fidesz arra reagálva, hogy az MSZP aláírásgyűjtést hirdetett a bölcsődék fejlesztéséért.

Érvek

A gyermekes munkavállalók megélhetését családi adókedvezménnyel és rezsicsökkentéssel, a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását adókedvezménnyel, a gyermekek elhelyezését pedig a bölcsődei férőhelyek számának emelésével támogatjuk – mondja a Fidesz.

Az elmúlt három évben a kormány több mint 3000 bölcsődés gyermeknek létesített új férőhelyeket, 109 új bölcsődét épített, 2300 bölcsődei férőhelyet újított meg, 260 új bölcsődei csoportot indított el és 520 fő új bölcsődei munkahelyet teremtett.

Konténerben is lehet

Ígéretek

A következő évben még több bölcsődés korú gyermek számára biztosítunk elhelyezést. További 100 bölcsődét újítunk fel, 3000 új férőhelyet adunk át, 1900 férőhelyet korszerűsítünk, 250 új bölcsődei csoportotindítunk el és 500 új bölcsődei munkahelyet teremtünk – ígérik.

Szemben a szocialisták kormányzásával, amikor a bérek csökkentek és béremelésre remény se volt, ma elég erős az ország a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremeléséhez. Minden remény meg van arra is, hogy hamarosan elég erősek leszünk a bölcsődei dolgozók fizetésének emeléséhez is – így az újabb ígéret.

Akció

A Fideszes rekaciót az a hír váltotta ki, hogy a bölcsődei fejlesztés érdekében új aláírásgyűjtő kampányt indít az MSZP . Ezt Lendvai Anna, a párt fővárosi képviselője jelentette be szombaton Budapesten.

A szocialisták kezdeményezése azt célozza, hogy az országban induljon el egy nagyarányú bölcsődefejlesztési program, legyen újra ingyenes a bölcsőde, továbbá valamennyi bölcsődei dolgozó kapjon tisztességes bért – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Ellenérvek

Kifejtette: valamivel több mint 36 ezer három éven aluli gyermeknek van hely ma Magyarországon a bölcsődékben. Azok a kisgyermekes szülők, akiknek vissza kell menniük vagy vissza szeretnének menni dolgozni, sokszor reménytelen helyzetbe kerülnek, mert helyhiányra hivatkozva elutasítják kérelmüket a bölcsődékben – tette hozzá.

A politikus szakmai forrásokra hivatkozva azt mondta, legalább 50 ezer bölcsődei hely hiányzik, vagyis egyértelmű, hogy új bölcsődékre van szükség. Mindeközben, ahelyett, hogy a jövőbe fektetnének, a kormány “a sokadik focistadiont építi” – tette hozzá.

Luxus lesz?

Ellenérvek még

Lendvai arra is kitért, a Fidesz-kormány törvénybe foglalta a bölcsődei gondozási díj bevezetését, vagyis annak lehetőségét, hogy az önkormányzatok térítési díjjal sújtsák a bölcsődés korú gyermekek szüleit.

Ezáltal a fenntartók országos szinten 386 millió forinthoz jutottak, az összeg azonban semmilyen probléma kezelésére nem elegendő, csak arra jó, hogy távol tartsák a családokat a bölcsődéktől – fűzte hozzá.
Ingyenes ellátást kellene biztosítani

Ellenígéretek

Az MSZP szerint minden család számára biztosítani kell az ingyenes bölcsődei ellátást. “Az MSZP-kormány ezt fogja tenni: el fogjuk törölni a gondozási díjat és ezzel csökkenteni fogjuk a kisgyerekesek költségeit” – szögezte le a szocialista politikus. Hogy miből, arra nem tért ki.

Lendva Anna azt is kiemelte, hogy egy átfogó bérrendezéssel anyagilag is el kell ismerni a bölcsődei dolgozók áldozatos munkáját. Erre mondjuk a Fidesz is ígéretet tett.

Az MSZP ezen kívül rugalmassá tenné a fizetett szülői szabadság igénybevételét is, hogy a szülői szabadság megosztásával a férfiak is aktívan bekapcsolódhassanak a gyermeknevelésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik