Belföld

Tilos a dekoltázs a Kaposvári Egyetemen

Szigorú öltözködési szabályokat vezetnek be a Kaposvári Egyetemen, ahol október elsejétől tilos miniszoknyát, strandpapucsot vagy túlzott sminket hordani. A hölgyek nem villanthatnak majd a "túlságosan kivágott" ruhákban, az uraknak pedig mellőzniük kell a rövidnadrág viselését.

A Szávai Ferenc rektor által jegyzett utasítás megkülönbözteti a hétköznapi, illetve a vizsgákon hordandó szetteket is.

Egy átlagos kedden például a fiatalembereknek galléros pólót vagy inget, míg a nőknek szolid felsőt vagy blúzt kell magukra ölteniük.

A vizsgákon fő az elegancia: férfiaknak sötét öltöny, klasszikus nyakkendő, sötét zokni, alkalmi zárt cipő, hölgyeknek pedig elegáns szoknya, nadrág vagy kosztüm, világos blúz és harisnya dukál – az elengedhetetlen zárt cipővel.

Közös elvárás mindkét nemtől az ápolt haj, köröm és arcszőrzet, illetve a tiszta, vasalt öltözék.

Fotó: Shutterstock

Az utasításban kérik, hogy a hallgatók mellőzzék a túl rövid szoknyát, a rövidnadrágot, a túlságosan kivágott vagy pánt nélküli ruhákat, a strandpapucsot, a túlzott parfüm- vagy sminkhasználatot, illetve a kirívó kiegészítőket.

A szabályozás a nyári időszakra ad engedményeket: például a nyakkendő vagy a harisnya viselésétől eltekinthetnek a diákok, ha füllesztő a hőség.

Az utasítás be nem tartása “a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után” – olvasható a dokumentumban, arra vonatkozóan viszont nem tartalmaz több információt, hogy a szabályszegéseket miként ellenőrzik majd.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa az Origónak azt nyiltkozta, hogy vissza kellene vonnia az utasítást a rektornak, mert betarthatatlanok az előírásai. Úgy véli. ízlésbeli kérdésekben problémás jogszabályi következményekkel fenyegetni a hallgatókat, mert nem lehet eldönteni, mi számít “túlzott” parfümhasználatnak vagy “túl rövid” szoknyának.

A biztos szerint jogos lehet az egyetem igénye arra, hogy szabályozza az öltözködési és illemszabályokat, ám ésszerűbb, ha erről nem egyedül a rektor dönt, hanem a teljes egyetemi szenátus megtárgyalja. Mindenesetre, ha a hallgatók panaszt tesznek nála, ki fogja vizsgálni az ügyet – mondta Aáry-Tamás Lajos.

A rektori utasítás teljes szövegét itt olvashatják:

UPDATE

Egy mikroblogger már elő is állt egy megoldási javaslattal, íme:

Fotó: Tumblr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik